Svet 1

24.04.2024.

20:55

Stiže još pravila za trgovce: "Pa ovo je katastrofa!"

Izvoznici mesa, ribe, sireva i mlečnih proizvoda iz EU moraju da pokažu sanitarne sertifikate.

Izvor: Poslovni dnevnik/Ana Blašković

Stiže još pravila za trgovce: "Pa ovo je katastrofa!"
Shutterstock/nada54

Podeli:

Od Bregzita 2016. godine Panzer’s delicatessen, prodavnica delikatesa iz severozapadnog Londona izgubila je 37 dobavljača iz Evropske unije, a nakon što zemlja uvede nove granične provere taj broj mogao bi još da se poveća, strahuje vlasnik Dejvid Džosefs.

Izvoznici rashlađenog i smrznutog mesa, ribe, sireva, mlečnih proizvoda i rezanog cveća iz Unije od 31. januara moraju da pokazuju sanitarne sertifikate koje potpisuje veterinar ili inspektor, prenosi Poslovni dnevnik.

Kašnjenje robe nedeljama

Britanski trgovci na malo i veletrgovci kažu da takav zahtev može odgoditi dolazak robe i nedeljama. Upozoravaju da će početak fizičkih kontrola, uz povećanje naplata, od 30. aprila ograničiti raznolikost i svežinu vrhunskih namirnica kao što su mesni proizvodi, sirevi, testenina i maslinovo ulje uz neizbežan rast cena.

“Nalazimo male nezavisne proizvođače koji rade neverovatne stvari koje ne biste nužno videli van njihove regije i dovodimo ih u London, ali to postaje sve teže jer neki od njih ne žele da reše papirologiju”, rekla je Patriša Mičelson, vlasnica trgovine na malo i veliko La Fromagerie.

Nove prepreke takođe rizikuju da uzdrmaju raznolikost britanskog snabdevanja hranom i pićima, smatra Džon Farand, izvršni direktor Ceha dobre hrane, koji predstavlja 12.000 nezavisnih prehrambenih kompanija.

“Samo će najveći prerađivači i trgovci na malo moći da se nose s tom birokratijom i opsegom tih provera. Manji proizvođači i trgovci jednostavno će da odustanu i mi ćemo imati manje izbora i manje dobre hrane i pića”, rekao je.

Za Downing Street nove provere predstavljaju alate u sprečavanju ulaska bolesti i nametnika u Britaniju, a navode i da će to izjednačiti uslove za britanske izvoznike. U 2021. Unija je odmah primenila svoja pravila, što je dovelo do kašnjenja u lukama i podstaklo neke britanske izvoznike da prestanu da prodaju na tržištima EU.

Ekonomski (ne)isplativo

Vlasnik delikatese Josephs, koji prodaje proizvode iz više od 80 zemalja i snabdeva gotovo 200 restorana, kaže da je Bregzit bio katastrofa za njegov posao.

“Vlada kaže da neće biti nikakvih poremećaja. Garantujem da će ih biti. Već imamo neke dobavljače mesa koji kažu da je diskutabilno da li je ekonomski isplativo snabdevati Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je Reutersu.

Nik Karluči, direktor prodaje u Tenuta Marmorelle u južnoj Engleskoj, rekao je da su promene iz januara podigle troškove i produžile vreme dostave nekim proizvodima za nedelju dana. Karluči uvozi maslinovo ulje sa svoje porodične farme u Pulji, sireve buratu i mocarelu, narezano meso, testeninu, predela i panetone…

Uvoz samo jedne palete s pet ili više različitih vrsta mesa od 30. aprila košta ga 432 funte više nego pre Bregzita, pri čemu 120 funti odlazi na veterinarski sertifikat, a 195 funti na naknade i naknade koje je uvela vlada kako bi pokrili troškove svog novog sistema. Na uvezenih 15 do 20 paleta nedeljno novi troškovi smanjiće mu profitnu maržu deset posto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: