Svet 9

22.04.2024.

16:58

MMF: Kina prestiže G7

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svetski ekonomski prvak u sledećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, navodi China Media Group (CMG), pozivajući se na Blumberg.

Izvor: SEEbiz

MMF: Kina prestiže G7
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Podeli:

Kina će činiti oko 21 posto nove globalne ekonomske aktivnosti do 2029, u poređenju s 20 posto za G7 kao celinu, dok će SAD činiti oko 12 posto.

Ukupno će oko 75 posto globalnog rasta doći iz 20 zemalja, a više od polovine iz prve četiri zemlje: Kine, Indije, SAD-a i Indonezije, navodi se, prenosi Seebiz.

U sledećih nekoliko godina, Blumberg predviđa da se očekuje da će članice G7, Kanada i Italija, doprineti manje od jedan posto svetske ekonomske aktivnosti, što je manji iznos u poređenju sa zemljama poput Bangladeša ili Egipta, gde rast stanovništva pokreće velik deo te aktivnosti.

MMF je popravio prognozu ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije na 3,2 posto, što je 0,1 postotni bod više od januarske projekcije.

Podeli:

Tagovi

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

9 h

Podeli: