Svet 2

21.04.2024.

9:37

Podigli marže: Nećete verovati koliko zarađuje auto-industrija

Revizorsko-konsultantska kompanija Ernst and Young (EY) analizirala je 16 najvećih svetskih automobilskih kompanija.

Izvor: Index

Podigli marže: Nećete verovati koliko zarađuje auto-industrija
Epa/FRIEDEMANN VOGE

Podeli:

Otkrila je rekordne vrednosti nekih ključnih brojki za 2023, piše ugledni slovenački Avto Magazin.

Ukupna prodaja automobila porasla je za 14 posto na 2,05 biliona evra. Dobit je porasla čak 15 posto i dostigla je 176 milijardi evra. Marža je s 8,6 posto nešto viša od prošlogodišnjih 8,5 posto, prenosi Indeks. U odnosu na 2022. godinu rast prodaje iznosio je sedam posto.

Dodatno, slabi japanski jen pomogao je japanskim automobilskim kompanijama da povećaju profit za 65 posto i povećaju prodaju za 22 posto.

Ostale firme razvijale su se znatno manje dinamično, a nemački proizvođači beleže rast ukupne dobiti od samo sedam posto. Među firmama s najvećom profitnom maržom prednjači Mercedes-Benz s maržom od 12,8 posto, ispred evroameričke grupe Stellantis (12,1 posto) i minhenskog rivala BMW-a (11,9 posto).

Najveći pad beleži Tesla, čija je marža pala sa 16,8 na 9,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime se kompanija smestila u sredinu lestvice.

Prodaja i dalje ispod pretpandemijskih brojki

Krajem prošle godine nad mnogim su se proizvođačima automobila nadvili tamni oblaci, a problemi s kojima se industrija suočava postali su sve očitiji. Prodaja je porasla za samo devet posto, dok je dobit smanjena za čak pet posto. EY vidi tri glavna uzroka pogoršanja situacije. Prvi problem je to što privreda nastavlja da slabi, a prodaja novih automobila još uvek je znatno ispod nivoa pre pandemije.

U 2019. proizvođači su prodali gotovo 76 miliona automobila, prošle godine samo oko 66 miliona. To dovodi do viška kapaciteta, što je trenutno pravi problem za proizvođače, ali i za dobavljače.

Sumnje u elektromobilnost

Problem je i elektromobilnost koja ne doživljava zamah kako su planeri mobilne budućnosti očekivali. Industrija je uložila milijarde u nadi da će potražnja za električnim automobilima brzo rasti, ali sada rastu sumnje. Trenutni milijardski profit gotovo je isključivo rezultat prodaje modela s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

I treći problem? Kina. Tamošnja prodaja stagnira, a nemački proizvođači automobila predvođeni Volkswagenom i BMW-om zabeležili su lagani rast prodaje od 1,4 posto. Ali svi ostali pregledani proizvođači pretrpeli su pad prodaje na kineskom tržištu.

Kinezi su sve agresivniji

U proseku je onde prodaja pala za pet posto, čak je 2020. godine 39 posto svih novih automobila nemačkih automobilskih kompanija predato kupcima u Kini, u poređenju sa samo 34 posto prošle godine. Osim toga, kineski proizvođači električnih automobila sve su agresivniji.

EY očekuje da se rekordne marže iz 2023. neće održati jer nema znakova privrednog poboljšanja u obliku povećane potražnje. Konkurencija se opet velikim delom temelji na prilagođavanju cena, također u električnom segmentu. Sve više proizvođača trenutno pokušava da namami kupce u auto-salone sniženjima cena, promotivnim popustima, povoljnim ponudama finansiranja i posebnim modelima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: