Svet 0

19.04.2024.

10:46

Banka Engleske odlučila: "Smanjujemo kamatnu stopu"

Banka Engleske (BoE) će smanjiti kamatne stope već u maju, izjavio je glavni ekonomista banke Morgan Stenli Jens Ajzenšmit.

Izvor: Tanjug

Banka Engleske odlučila: "Smanjujemo kamatnu stopu"
shutterstock, Cagkan Sayin

Podeli:

Ovo mišljenje je daleko od konsenzusa većine ekonomskih stručnjaka koji uglavnom smatraju da će BoE početi sa smanjivanjem kamatnih stopa u septembru.

Uporna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i sve oštriji komentari čelnika američke centralne banke FED su doveli u sumnju celokupnu sliku o očekivanom padu inflacije na globalnom nivou, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedelje nagovestila smanjenje kamatnih stopa, ali je upozorila da bi rastuće tenzije na Bliskom istoku mogle da ugroze te planove.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli rekao je da se izgledi u Evropi razlikuju od onih u SAD i izrazio optimizam povodom pada inflacije u Velikoj Britaniji.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u martu pala sa februarskih 3,4 odsto na 3,2 odsto i trenutno je najniža od septembra 2021. godine, objavila je juče britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) na svom vebsajtu.

Rezultati za mart su nešto nepovoljniji nego što su očekivala tržišta koja su predviđala inflaciju od 3,1 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: