Svet 13

18.04.2024.

19:32

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

Izvor: Tanjug

Evo šta čeka Rusiju posle rata
Profimedia

Podeli:

On je naveo da se u Rusiji na pozadini ukrajinskog oružanog sukoba koji zvanična Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" odvija tiha revolucija plata koja će uticati na ekonomsku situaciju i kada se neprijateljstva okončaju, prenosi Komersant.

Prema rečima Belousova, prilično velike plate za vojno osoblje postavljaju standard za rusko tržište rada u budućnosti.

Vojnici koji trenutno zarađuju 200.000 rubalja mesečno (oko 1.990 evra) ili više se neće vratiti na svoje prethodne poslove na kojima su zarađivali između 50.000 i 60.000 rubalja ( između 497 i 597 evra) mesečno.

Ruski ekspert navodi da će oni nakon zarvšetka rata u Ukrajini tražiti poslove koji odgovaraju njihov novom ekonomskom statusu.

Radnici u Rusiji će biti sve manje spremni da rade za niske plate, što će prema mišljenju Belousova podstaći modernizaciju u privredi, robotizaciju i stručnu prekvalifikaciju kadra.

On je pojasnio i da je nivo zarada u Rusiji u 2023. godini rastao zbog nedostatka radnih resursa i relativno povoljne finansijske situacije u privredi.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: