Svet 13

18.04.2024.

19:32

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

Izvor: Tanjug

Evo šta čeka Rusiju posle rata
Profimedia

Podeli:

On je naveo da se u Rusiji na pozadini ukrajinskog oružanog sukoba koji zvanična Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" odvija tiha revolucija plata koja će uticati na ekonomsku situaciju i kada se neprijateljstva okončaju, prenosi Komersant.

Prema rečima Belousova, prilično velike plate za vojno osoblje postavljaju standard za rusko tržište rada u budućnosti.

Vojnici koji trenutno zarađuju 200.000 rubalja mesečno (oko 1.990 evra) ili više se neće vratiti na svoje prethodne poslove na kojima su zarađivali između 50.000 i 60.000 rubalja ( između 497 i 597 evra) mesečno.

Ruski ekspert navodi da će oni nakon zarvšetka rata u Ukrajini tražiti poslove koji odgovaraju njihov novom ekonomskom statusu.

Radnici u Rusiji će biti sve manje spremni da rade za niske plate, što će prema mišljenju Belousova podstaći modernizaciju u privredi, robotizaciju i stručnu prekvalifikaciju kadra.

On je pojasnio i da je nivo zarada u Rusiji u 2023. godini rastao zbog nedostatka radnih resursa i relativno povoljne finansijske situacije u privredi.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: