Svet 1

19.04.2024.

8:15

Nemačka odustaje: "Sada nije vreme"

Nemačke kompanije planiraju da smanje investicije u 2024. godini, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

Nemačka odustaje: "Sada nije vreme"
Shutterstock, esfera

Podeli:

Indeks koji meri investiciona očekivanja firmi u Nemačkoj je u martu pao sa novembarskih 1,2 poena na minus 0,1 poen u martu.

"Globalna potražnja za kapitalnim dobrima i repromaterijalom i dalje je slaba, nadalje postoje neizvesnosti u vezi sa ekonomskom politikom. Zbog toga mnoge kompanije odlažu svoje investicione odluke", navodi ekonomski ekspert IFO Lara Carges.

Indikator koji meri spremnost za investicije u nemačkoj proizvodnji je pao sa novembarskih 6,6 poena na 1,4 poena u martu, pre svega u industrijama koje troše veliku količinu energije.

Slična situacija vlada i u hemijskoj industriji, a posebno zabrinjavajući signal dolazi iz nemačke automobilske industrije gde je indeks spremnosti na investicije pao sa 34 poena u novembru na samo 1,3 poena u martu.

Rast optimizma povodom budućih ulaganja je zabeležen među proizvođačima mašina i opreme, kao i među provajderima usluga.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: