Svet 1

17.04.2024.

21:56

Italija grca u dugovima

Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, naveo je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Izvor: Tanjug

Italija grca u dugovima
Shutterstock/DaLiu

Podeli:

"Italija je napredna ekonomija sa povećanim dugom, to je zemlja u kojoj po tradiciji postoji zabrinutost za tržište obveznica", izjavio je direktor fiskalnog odeljenja MMF-a Viktor Gaspar, prenosi ANSA.

Prema njegovim rečima, MMF Italiji predlaže prilagođavanje budžeta koje bi vodilo ka "održivom smanjenju" javnog duga.

Budžetski deficit Italije u 2024. će iznositi 4,3 odsto BDP-a, navodi se u aktuelnom Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF, Documento di economia e finanza) koji se svake godine do 10. aprila podnosi Vladi Italije i predstavlja glavni instrument za finansijsko i ekonomsko planiranje.

Sledeće godine će prema očekivanju DEF-a budžetski deficit Italije iznositi 3,7 odsto BDP-a i pasti na tri odsto u 2026. i dalje na 2,2 odsto u 2027. godini.

Ekonomski i finansijski dokument prognozira da će odnos italijanskog javnog duga prema BDP-u postepeno rasti, ali da neće premašiti 140 odsto BDP-a.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: