Svet 0

17.04.2024.

17:19

Hladno, a standard? Kraj pada u Švedskoj

Najveći pad u izgradnji nekretnina u Švedskoj u više od tri decenije za sada je završen, sugeriše najnovije istraživanje u najvećoj nordijskoj državi.

Izvor: Biznis.rs

Hladno, a standard? Kraj pada u Švedskoj
Gorodenkoff/Shutterstock

Podeli:

Indikator statističke kuće Byggfakta ostao je uglavnom nepromenjen u martu, signalizirajući da se aktivnost u građevinskim sektoru stabilizuje nakon dve godine oštrog pada od avgusta 2021.

"Indikator sve jasnije pokazuje da je dostignuto dno, pa čak i da se donekle sektor oporavio u poslednjih šest meseci", rekao je Tor Borg, direktor analize u Byggfakti, prenosi Bloomberg.

"Iako je dosadašnji oporavak skroman, bolje rezultate mogu da pokrenu građevinske kompanije koje treba da započnu projekte sa već odobrenim subvencijama", objasnio je Borg.

Dok indikator ukazuje na to da se izgradnja donekle povećava, broj započetih zgrada ostaje daleko ispod onoga što je potrebno da bi se zadovoljila potražnja.

Vlasti procenjuju potrebu za proizvodnjom 67.300 stambenih jedinica godišnje, a Byggfaktini podaci sugerišu da je godišnja stopa novogradnje oko trećine tog iznosa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: