Svet 1

17.04.2024.

8:09

Šire se u Rusiji?

Raiffeisen Bank International iz Austrije nedavno je objavila desetine oglasa za poslove u Rusiji, što ukazuje na ambiciozne planove za rast u toj zemlji, a to je u suprotnosti sa zvaničnim obećanjem o napuštanju ruskog tržišta.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Šire se u Rusiji?
Shutterstock/BearFotos

Podeli:

Raiffeisen banka jedina je od zapadnih banaka u Rusiji koja je povećala broj zaposlenih u odnosu na 2021. godinu.

Ruska filijala austrijske banke oglasila je oko 1.500 ponuda za posao od decembra, a najviše za pozicije u menadžmentu prodaje i korisničkoj podršci. U jednom od oglasa koji je objavila jedinica Raiffeisen banke za srednje preduzetnike u Rusiji, navedeno je da su "osnovni ciljevi višestruko povećanje aktivne baze klijenata i stabilan dvocifreni rast prihoda", prenosi Financial Times.

Raiffeisen traži "menadžera koji će privući nove klijente", piše u drugoj ponudi, iz odeljenja koje se bavi malim preduzećima u Rusiji. Drugi oglas beleži da kompanija "aktivno širi bazu korporativnih klijenata" za usluge obračuna plata.

Oglasi su u suprotnosti sa višestrukim najavama Raiffeisen banke da namerava da smanji i proda svoje poslovanje u Rusiji nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Dve godine kasnije, banka je zapadni kreditor sa najvećim operacijama u Rusiji. Pod nadzorom je američkog Trezora i pod pritiskom Evropske centralne banke da se povuče iz Rusije.

"Smanjenje poslovanja u Rusiji će se nastaviti i u 2024. godini. Raiffeisen i dalje radi na potencijalnoj transakciji, prodaji ili razdvajanju, koja bi rezultirala dekonsolidacijom Raiffeisenbank Russia iz grupe", saopštila je austrijska banka.

"Oglasi ne odražavaju mere koje je RBI preduzela da smanji svoje poslovanje u Rusiji, niti odgovaraju budućim planovima za poslovanje u Rusiji“, stoji u saopštenju.

Iz Raiffeisenove izvršne direkcije navode da su u nezavidnom, ali neizbežnom položaju, jer profiti ostvareni u Rusiji ne mogu da budu repatrirani, a bilo koja prodaja njihovog poslovanja zahtevaće odobrenje Kremlja. Istovremeno, banka mora održati svoje poslovanje u Rusiji funkcionalnim kako bi privukla kupca, a da pri tome ne podržava preterano rusku ratnu ekonomiju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: