Svet 0

16.04.2024.

21:05

Proglašeno vanredno stanje

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je danas vanrednu situaciju zbog nedostatka električne energije i zatražio od ministra energetike da podnese ostavku.

Izvor: Tanjug

Proglašeno vanredno stanje
Shutterstock/narai chal

Podeli:

Zbog suše, izazvane klimatskim fenomenom El Ninjo, umanjena je proizvodnja struje u hidroelektrana, koje su glavni izvor električne energije u toj južnoameričkoj zemlji, preneo je Rojters. To je dovelo do planskih isključenja struje i njenog uvoza iz susedne Kolumbije.

Ministarstvo energetike i rudarstva u ponedeljak je najavilo smanjenje električne energije širom zemlje, što je izazvano dugotrajnim nedostatkom padavina.

Noboa je takođe rekao da je došlo do sabotaže u određenim elektranama.

"Pokrenuli istragu u područjima u kojima je prijavljena šteta", rekao je on, ne iznoseći druge detalje.

Noboina vlada je u decembru predložila nacionalnoj skupštini hitan zakon o modernizaciji elektroenergetskog sektora, koji je odobren u januaru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: