Svet 0

16.04.2024.

21:05

Proglašeno vanredno stanje

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je danas vanrednu situaciju zbog nedostatka električne energije i zatražio od ministra energetike da podnese ostavku.

Izvor: Tanjug

Proglašeno vanredno stanje
Shutterstock/narai chal

Podeli:

Zbog suše, izazvane klimatskim fenomenom El Ninjo, umanjena je proizvodnja struje u hidroelektrana, koje su glavni izvor električne energije u toj južnoameričkoj zemlji, preneo je Rojters. To je dovelo do planskih isključenja struje i njenog uvoza iz susedne Kolumbije.

Ministarstvo energetike i rudarstva u ponedeljak je najavilo smanjenje električne energije širom zemlje, što je izazvano dugotrajnim nedostatkom padavina.

Noboa je takođe rekao da je došlo do sabotaže u određenim elektranama.

"Pokrenuli istragu u područjima u kojima je prijavljena šteta", rekao je on, ne iznoseći druge detalje.

Noboina vlada je u decembru predložila nacionalnoj skupštini hitan zakon o modernizaciji elektroenergetskog sektora, koji je odobren u januaru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: