Svet 4

16.04.2024.

8:41

"U poslednjem trenutku, Ukrajina se iznenada povukla i dogovor je propao"

Rusija i Ukrajina su skoro postigle novi sporazum o crnomorskom transportu u martu nakon dva meseca pregovora, da bi Kijev naglo otišao, preneo je Rojters u ponedeljak.

Izvor: B92.net

"U poslednjem trenutku, Ukrajina se iznenada povukla i dogovor je propao"
Epa/ALI HAIDER

Podeli:

U martu je postignut dogovor "kako bi se osigurala bezbednost trgovačkog brodarstva u Crnom moru", a iako Ukrajina nije htela da ga formalno potpiše, Kijev je dao saglasnost da turski predsednik Tajip Erdogan to saopšti 30. marta, dan ranije. kritični regionalni izbori, rekli su anonimni izvori Rojtersa.

"U poslednjem trenutku, Ukrajina se iznenada povukla i dogovor je propao", rekao je jedan od izvora.

Još tri osobe potvrdile su tu verziju događaja. Rusija, Ukrajina i Turska odbile su da komentarišu.

Nije odmah bilo jasno zašto se Ukrajina povukla. Ljudi koji su razgovarali za Rojters rekli su da ne znaju šta je podstaklo odluku Kijeva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u februaru da bez nove američke vojne pomoći Ukrajina neće moći da odbrani crnomorski pomorski koridor. Pregovori o sporazumu o pomorstvu, o kojima ranije nije bilo izveštaja, nude uvid u tihu diplomatiju koja se odvija iza zatvorenih vrata o načinima da se dve zaraćene strane dovedu do pregovora, makar samo u početku, o trgovačkom pomorstvu.

Na pitanje da prokomentariše izveštavanje Rojtersa, portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik je rekao: „I dalje se nadamo da će sloboda plovidbe Crnim morem prevladati."

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: