Svet 8

15.04.2024.

13:28

Gotovo je, sindikati očajni: Ju-Es Stil ide u japansko vlasništvo

Akcionari američkog proizvođača čelika "Ju-Es Stila" prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrednu ponudu Nippon Steela, uprkos crvenom svetlu Bele kuće i kritikama sindikata.

Izvor: Index

Gotovo je, sindikati očajni: Ju-Es Stil ide u japansko vlasništvo
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Podeli:

Više od 98 posto akcionara "Ju-Es Stila" prihvatilo je Nipponovu ponudu iz decembra prema kojoj bi trebali dobiti 55 dolara po akciji, znatno više od njene tadašnje berzanske cene.

Bajden se protivio

Pre mesec dana američki predsednik Džo Bajden blokirao je ponudu japanske kompanije, rekavši da "Ju-Es Stil" mora da ostane u američkom vlasništvu, podseća Indeks.

"Ju-Es Stil uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom", rekao je tada Bajden.

U decembru je Bela kuća ocenila je da predložena akvizicija zaslužuje "ozbiljnu proveru" zbog ključne uloge "Ju-Es Stila" u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost. Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja (CFIUS).

Sindikati razočarani

Prihvatanje japanske ponude na skupštini akcionara oštro je kritikovao sindikat United Steelworkers (USW), strahujući od mogućeg gubitka radnih mesta. "Ne čudi nas što su se akcionari odlučili da nas unovče i prodaju zaposlene i penzionere legendarne američke firme", saopštio je USW.

Kako bi stišao strah od potencijalnog gubitka radnih mesta, Nippon je poručio da, uz određene uslove, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do septembra 2026. Dodali su i da će premestiti sedište u Pitsburg.

Nippon Steel je u trci za kupovinu "Ju-Es Stila" nadmašio američke kompanije Cleveland-Cliffs i Nucoru i ArcelorMittal čije je sedište u Luksemburgu.

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je prošle nedelje prilikom sastanka s američkim predsednikom u Vašingtonu da se nada da će pregovori o Nipponovoj kupovini "Ju-Es Stila" uroditi plodom.

"Želimo da zacementiramo taj vin-vin odnos”, kazao je Kišida. Bajden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate u pitanju kupovine domaćeg proizvođača čelika.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: