Svet 20

14.04.2024.

8:16

Rusija uništava ukrajinsku energetiku: Zelenski hitno traži pomoć

U prethodnoj nedelji rata u Ukrajini ruske snage nastavile su sa masovnim kombinovanim udarima po ukrajinskim strateškim ciljevima, ponovo dobar se deo deo napada odnosio na objekte energetske infrastrukture koja je ovoga puta veoma teško oštećena.

Izvor: Tango Six/Živojin Banković

Rusija uništava ukrajinsku energetiku: Zelenski hitno traži pomoć
Profimedia

Podeli:

Na frontu je ruska vojska i dalje u naletu, najintenzivnije borbe vode se u Donjeckoj oblasti, u predgrađima Časov Jara, i zapadno i jugozapadno od Avdejevke.

Osim toga, Rusi su značajno povećali broj vazdušnih udara oko Harkova, Ukrajinci smatraju da će jedan od ciljeva ruske ofanzive, za koju smatraju da predstoji na leto biti upravo Harkovska oblast. Sa druge strtane ukrajinski zvaničnici, među kojima je i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, najavljuju ukrajinsku kontraofanzivu. Pri tom, ne mogu da navedu kada će to početi ali podsećaju da je to moguće samo uz obilatu zapadnu vojnu pomoć.

Predsednik Zelenski izjavio da bi rešenje problema ruskih borbenih letelica i avio-bombi bila isporuka nekoliko desetina raketnih sistema PVO, kao i dovoljnog broja savremenih borbenih aviona. Zelenski je u svojim obraćanjima medijima izneo i podatak da je potrebno 25 sistema PVO tipa Patriot sa 6-8 lansera raketa kako bi se u potpunosti, kako je rekao "zatvorilo nebo".

Istovremeno, SAD su objavile da Ukrajini prodaju rezervne delove raketne sisteme PVO Hawk u vrednosti od 138 miliona dolara. Sjedinjene Države su najavile ovaj potez i to obrazložili time da je Ukrajini hitno potrebna tehnička podrška za ove raketne sisteme. Iz Stejt departmenta su naveli da Ukrajina hitno treba da ojača svoju sposobnost da se brani od ruskih raketnih napada.

Nezvanični ukrajinski izvori navode da su Rusi pojačali vazdušne udare oko Donjeckog grada Časov Jar, i da ruski borbeni avioni trenutno lete veoma blizu liniji fronta. To se može primetiti i na nekoliko video snimaka na kojima se vide kako ruski jurišni avioni Su-25 lete blizu ili iznad pomenutog grada. Ovakvoj situaciji, je kako se navodi, doprineo nedostatak municije i raketa sistema PVO ukrajinske vojske.

Ukrajinci su 4. i 5. aprila dronovima-kamikazama bili napali ruske vojne vazduhoplovne baze Engeljs-2, Morozovsk i Jejsk. Tvrdili su da su u bazi Engeljs-2 teško oštetili tri strategijska bombardera Tu-95, da su na aerodromu Morozovsk uništili 6 borbenih aviona Su-27 (ili Su-35S) i Su-34, kao i da su u vazduhoplovnoj bazi Jejsk uništili tri jurišna aviona Su-25.

Uvidom u satelitske snimke sve tri pomenute baze koji su napravljeni nakon ukrajinskih napada, može se zaključiti da na aerodromima Engeljs-2 i Morozovsk nije bilo oštećenih niti uništenih aviona. U bazi Jejsk, u Krasnodarskom kraju, gotovo na obali Azovskog mora, može se međutim videti da je moguće da je došlo do oštećenja amfibijskog aviona Be-200 ruske mornaričke avijacije. Pogođenoj letelici najverovatnije nedostaje deo konzole levog krila, ostaci se nalaze na stajanci, na kojoj se vide i tragovi goriva.

Ukrajinske snage već izvesno vreme koriste nove domaće dronove-kamikaze RAM-X koje su fizički, a i po nameni veoma slične ruskim Lansetima. Smatra se da su ove letelice na osnovu takođe domaće izviđačke letelice Leleka-100, da imaju masu bojeve glave od 3 kg, dolet do 30 km, da može ostati u vazduhu do 40 minuta, kao i da ima mogućnost automatskog zahvata cilja.

U sredu 10. aprila blizu zapadne obale poluostrva Krim srušio se desantno-jurišni helikopter Mi-24 ruske armijske avijacije. Prema ruskim nezvaničnim izveštajima oba člana posade su poginula, a mogući uzroci nesreće su tehnički otkaz ili prijateljska vatra. Kako se još navodi, letelica je bila korišćena za dejstvo po ukrajinskim besposadnim plovilima u Crnom moru. S druge strane Ukrajinci tvrde da su taj helikopter oborile njihove snage.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: