Svet 0

13.04.2024.

11:46

Opet raste cena nafte

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 85,66 dolara, a Brent nafta 90,45 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Izvor: Biznis.rs

Opet raste cena nafte
Depositphotos/rihardzz

Podeli:

Cene nafte su u rastu zbog strahova da bi najavljeni iranski odgovor na napad u Siriji mogao proširiti sukob na celi Bliski istok i ugroziti snabdevanje.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 2,19 dolara nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 91,93 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,42 dolara višoj ceni od 87,44 dolara, prenosi Mina.

Nervozu na tržištima izazvala je najava Teherana da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku, početkom meseca, u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih zvaničnika i diplomata.

SAD očekuje da će Iran napasti Izrael, ali napad neće biti dovoljno opsežan da u rat uvuče i Vašington, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika.

Teheran je, prema rečima neimenovanih iranskih zvaničnika, najavio odgovor koji ne bi trebalo da izazove eskalaciju.

"Ako situacija na Biskom istoku ne eskalira, cene nafte trebalo bi da se stabilizuju", smatraju analitičari ING-a.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan ubrzani rast potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je podstakao nagađanja da bi centralna banka mogla odložiti snižavanje kamatnih stopa do jeseni, što bi zakočilo ekonomski rast i potražnju za energentima.

Ulagači su u petak zanemarili i procenu Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja, između ostalog, predstavlja vodeće potrošače, da bi potražnja za naftom u ovoj godini trebalo da poraste za 1,2 miliona barela dnevno, nešto slabije nego što su do sada očekivali, prema izveštaju objavljenom u četvrtak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procenila je u četvrtak da bi trebalo da poraste za 2,2 miliona barela dnevno.

"Tržište se za sada uglavnom priklanja OPEC-ovoj proceni", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 24 centa, na 90,62 dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: