Svet 26

13.04.2024.

8:09

Stavljaju katanac na bravu? Posrnuo nemački proizvođač

Posrnuli nemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od ulagača i banaka.

Izvor: Index

Stavljaju katanac na bravu? Posrnuo nemački proizvođač
Shutterstock/Best Auto Photo

Podeli:

Naime, zaključili su da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine. Varta je lane s većinskim deoničarem, austrijskim preduzetnikom Mihaelom Tojnerom, i s bankama dogovorila temeljito restrukturiranje.

Tojner je u firmu ubrizgao dodatnih 50 miliona evra, a banke su ublažile uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi se Varta finansijski stabilizovala, podseća agencija dpa. Juče uvečer kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s poveriocima i ulagačima.

Pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija...

Vartu su uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i kibernetički napad u februaru, otežavši pokušaje restrukturiranja poslovanja. Potražnja za malim litijum-jonskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica uveliko osciluje, a neočekivano je oslabila i potražnja za sistemima pohrane energije proizvedene u solarnim instalacijama.

Kompanija se žali i na niske cene konkurenata u segmentu sistema za pohranu energije i na kontinuirane probleme u lancima snabdevanja. Da stvar bude još gora, hakeri su u februaru napali Vartine računarske sisteme i paralizovali proizvodnju na više nedelja.

Ekonomske posledice kibernetičkog napada još nije moguće proceniti, saopštila je Varta, odgodivši prezentaciju konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: