Svet 26

13.04.2024.

8:09

Stavljaju katanac na bravu? Posrnuo nemački proizvođač

Posrnuli nemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od ulagača i banaka.

Izvor: Index

Stavljaju katanac na bravu? Posrnuo nemački proizvođač
Shutterstock/Best Auto Photo

Podeli:

Naime, zaključili su da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine. Varta je lane s većinskim deoničarem, austrijskim preduzetnikom Mihaelom Tojnerom, i s bankama dogovorila temeljito restrukturiranje.

Tojner je u firmu ubrizgao dodatnih 50 miliona evra, a banke su ublažile uslove kreditiranja i produžile ugovore kako bi se Varta finansijski stabilizovala, podseća agencija dpa. Juče uvečer kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s poveriocima i ulagačima.

Pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija...

Vartu su uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i kibernetički napad u februaru, otežavši pokušaje restrukturiranja poslovanja. Potražnja za malim litijum-jonskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica uveliko osciluje, a neočekivano je oslabila i potražnja za sistemima pohrane energije proizvedene u solarnim instalacijama.

Kompanija se žali i na niske cene konkurenata u segmentu sistema za pohranu energije i na kontinuirane probleme u lancima snabdevanja. Da stvar bude još gora, hakeri su u februaru napali Vartine računarske sisteme i paralizovali proizvodnju na više nedelja.

Ekonomske posledice kibernetičkog napada još nije moguće proceniti, saopštila je Varta, odgodivši prezentaciju konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

22 h

Podeli: