Svet 3

12.04.2024.

20:22

Sud odlučio: I roboti u trgovinama moraju da imaju slobodnu nedelju

Roboti u supermarketima, prema hrišćanskom načelu, takođe moraju da imaju slobodnu nedelju, presudio je nemački sud, podržavajući time vekovnu zabranu trgovanja nedeljom.

Izvor: Index

Sud odlučio: I roboti u trgovinama moraju da imaju slobodnu nedelju
Shutterstock/Garan Julia

Podeli:

Regionalni lanac trgovina Tegut, koji eksperimentiše s oko 40 potpuno automatiziovnih trgovina, prolazio je kroz pravnu bitku jer je sindikat uslužnog sektora Verdi smatrao da trgovine koje su stalno otvorene mogu imati loše posledice po ljudsku radnu snagu.

Sud u pokrajini Hese se složio sa sindikatom da automatizovane trgovine ne smeju da rade nedeljom, pozivajući se na 1.700 godina staro hrišćansko načelo "nedeljnog odmora" koje je deo ustava. Troje sudaca je jasno navelo u presudi da slobodna nedelja u Nemačkoj ima šire značenje od slobodnog dana.  

Pritom su ukazali na hrišćansko poreklo načela koje je pre više od 1.700 godina proglasio rimski car Konstantin Veliki. "Nedeljni odmor" je deo njemačkog ustava od 1919. godine, a potvrdio ga je i ustavni sud presudom iz 2009. godine. 

"Presuda je groteskna, ovde se radi o automatima"

Tomas Stab, član uprave Teguta, rekao je za Financial Times da je presuda groteskna, navodeći da se ovde zapravo radi o svojevrsnim automatima. Sindikat Verdi je pred sudom kazao da bi kontinuirani rad takvih trgovina mogao dovesti do daljnjih ublažavanja pravila trgovanja nedeljom i da bi radnici trebalo da imaju zagarantovan slobodan dan kako bi proveli vreme s porodicom. 

Tegut, supermarket u švajcarskom vlasništvu, ima oko 300 konvencionalnih prodavnica širom zemlje i četrdesetak inovativnih (automatizovanih), u kojima kupci na ulazu ostave ličnu iskaznicu, a zatim sami kupe i plate na blagajni odabrani artikl. Stab navodi da su u automatizovanim trgovinama imali više krađa, ali da je krajnja zarada nadmašila gubitke. 

"Našem društvu treba poseban dan u nedelji u kojem se mogu slaviti hrišćanske vrednosti"

U Nemačkoj trgovine ne smeju da rade nedeljom. Izuzeci su restorani, železničke stanice, aerodromi i benzinske pumpe. "Našem društvu treba poseban dan u nedelji u kojem se mogu slaviti hrišćanske vrednosti i provoditi vreme s porodicom i prijateljima", kazao je Filip Butner iz protestantske crkve koja lobira protiv rada nedeljom. 

No, oni koji zagovaraju kontinuiran rad automatizovanih trgovina smatraju kako rad nedeljom može koristiti potrošačima. "Alternativa kioscima i benzinskim pumpama mogla bi stvoriti veću konkurenciju i niže cene, što bi koristilo potrošačima", rekao je ekonomista Jan Bihel.  

Vlada Hesena je kazala kako je spremna da razmisli o zakonskom izuzetku za automatizovane trgovine. Odluka suda se odnosi samo na područje pokrajine, tako da će automatizovane trgovine i dalje moći da rade u drugim nemačkim državama. 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: