Svet 17

12.04.2024.

15:06

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

Izvor: Jutarnji list

Najavili novo snažno oružje FOTO
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo je objavilo da će laseri moći da pucaju na bilo koju metu na nebu po ceni od oko 10 funti (11,7 evra) po pucnju i da će imati toliku preciznost da mogu da pogode kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra.

Ranije se očekivalo da će laseri DragonFire biti u funkciji tek od 2032. godine, a reč je o dugotrajnoj i jeftinoj alternativi za odbranu od dronova, prenosi Jutarnji list.

Dronovi mogu da unište oružane sisteme visoke tehnologije, a trenutno ih je skupo obarati. Na primer, rakete Sea Viper koje UK trenutno koristi kako bi obarala dronove hutista na Crvenom moru koštaju milion funti po komadu.

"U sve opasnijem svetu menja se i naš pristup nabavci. Naše sveobuhvatne reforme ubrzaće isporuku najnovije opreme i naoružanja za naše oružane snage", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps u izjavi o laseru.

"DragonFire pokazuje najbolje od Ujedinjenog Kraljevstva kao predvodnice vojne tehnologije pa nećemo odgađati trenutak da ga damo u ruke naše vojske kako bi se suprotstavila pretnjama s kojima se suočavamo".

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

14 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

1 d

Podeli: