Svet 0

11.04.2024.

21:15

Uveli novu valutu, ona ojačala i sad preti deflacija

Guverner centralne banke Zimbabvea naveo je danas da ga brine kako bi porast kursa nove valute te zemlje u odnosu na dolar mogla da podstakne deflaciju.

Izvor: Tanjug

Uveli novu valutu, ona ojačala i sad preti deflacija
EPA-EFE/AARON UFUMELI

Podeli:

Nova valuta pod nazivom ZiG (skraćenica za Zimbabve Gold) ojačala je za 0,8 odsto u odnosu na američki dolar otkako je u ponedeljak zvanično na tržištu, preneo je Blumberg.

"Zašto bi neko povećavao cene u okruženju u kojem valuta jača", zapitao se danas guverner Džon Mušajavanhu.

Šesti pokušaj

Kako medij navodi, nova jedinica podržana zlatnim rezervama zemlje šesti je pokušaj vlasti u Zambabveu da stvori funkcionalnu valutu od 2008. godine. Jedan ZiG vredi oko sedam američkih centi, što je cena jednog miligrama zlata.

Nova valuta zamenila je zimbabveanski dolar, koji je ove godine izgubio četiri petine svoje vrednosti u odnosu na američki dolar, pre nego što je zamenjen kada je podstakao veliku inflaciju.

Južnoafrička država je prošle godine prestala da objavljuje podatke o inflaciji u lokalnoj valuti, nakon što je usvojila meru kojom je na dominantno mesto u lokalnoj ekonomiji postavila američki dolar.

Kao reakcija na tu meru, inflacija je u martu porasla na sedmomesečni maksimum od 55,3 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: