Srbija 40

31.03.2024.

12:21

Srbija naciljala "rafale"? Vučić: Stižu nam bacači raketa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim treba da se sastane, pričati o nabavci borbenih aviona "rafal", ali da to neće biti najvažnija tema.

Izvor: B92.net

Srbija naciljala "rafale"? Vučić: Stižu nam bacači raketa
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

"Mi ćemo svakako ići u nabavku. Ukoliko budemo mogli da nabavimo 'rafale', nabavićemo 'rafale', ako ne budemo nabavili rafale, nabavićemo nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić tokom obilaska jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

"Rafal" se smatra lovcem 4,5 generacije, sličan Eurofighter Typhoon-u i Sabovom Gripen-u, a uključuje bazičnu stealth tehnologiju, sposobnost održavanja nadzvučne brzine bez upotrebe naknadnog sagorevanja kao i delovanje na mete izvan vizuelnog dometa.

Vučić je istakao da smo nabavili i mnogo radara iz Francuske, to je vrhunska oprema.

Što se tiče logistike, Vučić je upoznat sa tim da treba da se završe novi hangari za helikoptere koji su napravljani i da se, u skladu sa tim, rade dva nova hangara.

Stiže više desetina višenamenskih bacača raketa

Govoreći o nabavci iz Mađarske i Kine, Vučić je rekao da smo od Mađara  kupili nešto opreme, uglavnom starije proizvodnje i da to sada prevodimo u ono što možemo da koristimo i zahvalio im se na tome, istakavši da je to veoma korisno za Srbiju.

Za kinesku opremu je rekao da je fantastična, samo što je problem kako da se uveze.

Govoreći o našoj namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150 hiljada, možda 160 hiljada raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

Izjavio je da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

"Posebno moramo da radimo na besposadnim vozilima i bespilotnim letelicama. Naravno i dronovima. Već 20. aprila videćete prva gađanja srpskih dronova, i da vidimo možemo li mi to da pravimo, i da pogodimo nešto. Videćete i 'komarce' i 'osice', ali i 'gavrane', koji će praviti veliku razliku", rekao je.

Najavio je da uskoro stiže više desetina višenamenskih bacača raketa u našu zemlju.

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

15 h

Podeli: