Srbija 43

10.07.2024.

8:17

Mali: Od litijuma 10-12 milijardi evra godišnje – 16 odsto BDP-a

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je litijum velika razvojna šansa za Srbiju.

Izvor: B92.net

Mali: Od litijuma 10-12 milijardi evra godišnje – 16 odsto BDP-a
B92.net

Podeli:

"Treća revizija sa MMF-om je uspešno završena", rekao je Mali na RTS. Srbija je jedna svetla tačka u globalnoj ekonomiji, naveo je on.

"U narednih nekoliko godina ulažemo 17,8 milijardi evra u ibnfrastrukturu i veoma je važno da i MMF da svoju potvrdu da smo na dobrom putu", naglasio je. "Po stopi rasta Srbija je prva u Evropi, čak 4,7odsto. Sigurno ćemo u narednom periodu doći do 3,8 odsto ili čak 4 rasta BDP-a", kazao je.

"Nezaposlenost je rekordno niska, nivo investicija najviši u regionu, devizne rezerve su 26 milijardi evra, zlatne rezerve su nikad veće... ", rekao je ministar finansija dodavši da se novac ulaže a da se makroekonomska stabilnost drži pod kontrolom.

Litijum važna tema

"Važna je tema litijum, i ekonomski i politički najvažnija tema u svetu. Bez njega danas ne mogu da se prave ni električni automobili, ni telefoni. To postaje sirovina budućnosti", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija na tom polju ima potencijal da postane važan igrač, ne samo u pogledu litijuma.

"Ne govorim samo o rudniku litijuma, nego o celoj njegovoj vrednosti. Hoćemo da napravimo ceo lanac, da nakon što izađe iz rudnika, napravimo postrojenje da napravi taj litijum karbonat, zatim fabrika baterija, pa i fabrika električnih vozila", objasnio je Mali.

"To bi doprinosilo sa 16 odsto BDP-a godišnje, 10-12 milijardi evra godišnje", naglasio je on.

"Gradimo 9 brzih saobraćajnica i auto-puteva, do kraja godine biće gotova pruga do granice sa Mađarskom, ulažemo u zdravstvo, škole i obrazovanje... Da li ćemo iskoristiti tu šansu, od litijuma, od nas zavisi. Radi se o najvećoj šansi koju imamo, jer je to kod nas. Gde bi bila Norveška da nije iskoristila velika nalazišta nafte?", upitao je Mali.

"U aprilu prosečna zarada je u Srbiji 825 evra, za 10 odsto veća u odnosu na april prošle godine", dodao je.

"Zakon o većim izdvajanjima za prvo i drugo dete je usvojen. Briga o porodici veoma važna, davaćemo veći iznos porodicama, 500.000 dinara za prvo dete, 600.000 za drugo dete, a davaćemo više i treće rođeno. Danas će biti javna rasprava i donećemo odluku, a 17. jula prva sednica o tom zakonu, a nakon toga idemo pred Paralament, usvajamo taj zakon i krećemo u njegovu primenu od septembra, oktobra nadam se", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara javnog servisa.

Podeli:

43 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: