Srbija 8

24.06.2024.

21:04

Đedović: Moguće je iskopavati litijum uz očuvanje životne sredine, postoje standardi po kojima se radi VIDEO

Da li će Srbija iskoristiti svoj potencijal i iskopavati naftu 21. veka? Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović govorila je u emisiji "Fokus" na TV B92 o litijumu.

Izvor: B92 TV

Đedović: Moguće je iskopavati litijum uz očuvanje životne sredine, postoje standardi po kojima se radi VIDEO
Printskrin/TV B92

Podeli:

Ministarka je istakla da Srbijom kruže dezinformacije o litijumu koje kako kaže šire "polupolitičari ili kvazi-ekolozi".

"Znate kako, to se zove jednostavno širenje panike i sejanje straha u najmanju ruku i to neodgovorno poprilično jer o tome ne govore stručnjaci, ne govore eksperti, nego govore političari ili polupolitičari ili kvazi-ekolozi. Ja mislim da ne postoje nemogući projekti. Znači, naravno, nama je cilj da u svakom projektu rudarstvo i energetika kao takvi su izazovni u smislu životne sredine jer ne možete da ništa proizvedete u energetskom sektoru da nema nikakvog uticaja na životnu sredinu. Od termoblokova, hidroelektrana, gasnih elektrana, vetrogeneratora, solarnih elektrana na kraju, sve to ima neki uticaj", rekla je Đedović.

"Tako je isto i sa rudarstvom. Pitanje je kako ćete se nositi sa tim uticajima, kako ćete ih adresirati i kako ćete smanjiti rizike po životnu sredinu. I u tom smislu kompanija Rio Tinto je samoinicijativno određene studije o uticaju na životnu sredinu objavila baš da bi se na određene stvari i dezinformacije stavila tačka. Jer smo slušali puno i čuli puno dezinformacija upravo od ljudi kojiima to nije struka. Mislim da ovde treba da pričamo zaista sa rudarskim ekspertima, geološkim i da kažemo koja su to moguća rešenja i da kroz tu javnu debatu dođemo do boljih tehničkih rešenja, do boljih inženjerskih rešenja koja će potencijalno i koštati više, ali i zaštititi i ljude i okolinu", istakla je Đedović.

Ministrka ističe da je Srbija deo evropskih integracija, i sve što radi mora biti u skladu, ne samo sa našim zakonima i standardima, već sa standardima Evropske unije.

"Srbija je deo evropskih integracija, i sve što radi mora biti u skladu, ne samo sa našim zakonima i standardima, već sa standardima Evropske unije, koji su veoma striktni, kada pričamo o zaštiti životne sredine, a takođe postoje međunarodni standardi u rudarstvu, koji su sve striktniji za rad, zapravo, održivog rudarstva. Bez kritičnih mineralnih sirovina nećemo moći, pre svega kada je u pitanju zelena energija, obnovljivi izvori energije i električni automobili. A znamo da su jedni i drugi preduslov da bi došli do karbonske neutralnosti, a to je težnja da budemo 2050. godine. Znači da se ne oslanjamo na fosilna goriva, ni u saobraćaju, ni u električnoj energiji", rekla je Đedović i dodala:

"To nije samo litijum, to je mnogo mineralnih sirovina. Srbije se na svu sreću oslanjala na rudarstvo u svojoj istoriji kao pokretaču privrednog rasta i razvoja. Mislim da to treba apsolutno i dalje da radimo, naravno na održivim osnovama, na osnovama održivosti kada je rudarstvo u pitanju, odnosno rudarska inženjerska struka, a onda, naravno, i sva primena najviših ekoloških standarda. I mislim da jedna argumentovana debata u tom smislu zaista treba da se desi", rekla je ministraka.

Izvor: b92

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

8 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

13 h

Podeli: