Srbija 0

22.06.2024.

16:09

NBS: Broj transakcija i vrednost instant plaćanja u porastu

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je prvo tromesečje 2024. obeležio značajan rast broja realizovanih plaćanja u IPS NBS sistemu od 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvor: Tanjug

NBS: Broj transakcija i vrednost instant plaćanja u porastu
Shutterstock/ToskanaINC

Podeli:

Kako se navodi, to znači da je to tromesečje sa najvećim brojem izvršenih instant plaćanja od uvođenja sistema u oktobru 2018. godine.

Dodaje se da je tokom prvog tromesečja 2024. izvršeno 19,6 miliona plaćanja vrednosti 210,4 milijarde dinara, dok je prosečan dnevni broj izvršenih plaćanja iznosio 214.860, što je preko 47.000 više nego u istom tromesečju 2023. godine.

Zabeležen je i novi dnevni rekord broja plaćanja koji je postavljen 14. februara kada je realizovano 382.002 plaćanja. NBS navodi da je za uslugu jednostavnog i brzog slanja novca korišćenjem samo broja mobilnog telefona u okviru usluge "Prenesi" na kraju prvog tromesečja ove godine registrovano je preko pola miliona korisnika.

Dodaje se da veći broj korisnika odgovara i povećanju broja transakcija prenosa čiji je broj dupliran u odnosu na prvo tromesečje 2023. Centralna banka Srbije navodi i da je registracija za uslugu vrlo jednostavna i brzo se obavlja u okviru same aplikacije mobilnog bankarstva.

Ističe se da je građanima dostupna mogućnost instant plaćanja taksi i naknada za usluge koje pružaju MUP i Poreska uprava putem portala eUprave - ePlati, skeniranjem NBS IPS QR koda koji se prikazuje na jedinstvenoj uplatnici kreiranoj putem ovog portala.

Usluge koje su omogućene u IPS NBS platnom sistemu, pored osnovne mogućnosti slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu sa tekućim računom u banci, odnose se na plaćanja računa za mesečne obaveze prema pružaocima komunalnih i drugih usluga skeniranjem jedinstvenog NBS IPS QR koda odštampanog na računu, odnosno fakturi.

Moguća su plaćanja i na fizičkim i internet prodajnim mestima putem metoda "IPS Skeniraj" i "IPS Pokaži", zatim i na metodu plaćanja "IPS Skeniraj" na internet prodajnom mestu, kojim se putem deep link tehnologije plaćanje izvršava u nekoliko klikova, zatim korišćenjem usluge "Prenesi" - određenom oznakom primaoca sredstava tj. brojem mobilnog telefona. Na sajtu NBS dostupni su i servisi Generator i Validator kojima je omogućeno generisanje NBS IPS QR koda, kao i validacija već pripremljenog tog koda.

Centralna banka podseća građane i na to da se o instant plaćanju i njegovim prednostima kao najsavremenijem i najbržem obliku plaćanja tačno i pravovremeno mogu informisati putem internet prezentacije - IPS (Instant plaćanja Srbije), na stranici https://ips.nbs.rs/.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

8 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

13 h

Podeli: