Srbija 0

22.06.2024.

9:24

"Snabdevanje strujom stabilno u Srbiji"

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je snabdevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.

Izvor: Tanjug

"Snabdevanje strujom stabilno u Srbiji"
Shutterstock/narai chal

Podeli:

Ona je za RTS rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina posle onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio deo Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanović je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

"Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida i EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije", rekla je ona i podsetila da se u elekrtroenergetski sistem naše zemlje ulagalo od 2015, kao i da je dosta investicija završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.

Ona je navela da će Srbija ove godine imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini naredne godine.

"Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama što se videlo, ali mi smo svi uvezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

"S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to", naglasila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je Srbija pokazala da može brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, što je kako je dodala pokazala i u predhodnim prilikama kada su bili kvarovi na manjem nivou, a kao primer navela Šid gde je jedan kvar saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili.

"Elektromreže Srbije (EMS) ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove kada se dese i gde se dese", rekla je ministarka.

Prema rečima Đedović Handanović zbog povećane potrošnje energije izazovi postoje i leti i zimi pa je potrebno da se obezbedi dovoljna količina energije, da se ulaže u prenosni i distributivni sistem, ali da je najvažnije graditi nove dalekovodne pravce.

Ministarka je istakla i da da je u prethodnim danima bila veća potrošnja struje, dodajući da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15-20 odsto.

"Građani treba toga da budu svesni, da jednostavno treba da budemo racionalni i leti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspeli da imamo i smanjanu potrošnju, građani su i manje trošili i štedeli i zaista hvala im na tome", rekla je Đedović Handanović.

Ona je najavila i da će sledeće sedmice imati jedan veliki sastanak sa predsednikom države i sa premijerom kako bi analizirali pripreme za leto, ali i pripreme za predstojeću grejnu sezonu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: