Srbija 0

21.06.2024.

15:32

Oglasila se ministarka posle havarije u regionu: Napajanje u Srbiji je stabilno

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da su građani u Srbiji bezbedni.

Izvor: Tanjug

Oglasila se ministarka posle havarije u regionu: Napajanje u Srbiji je stabilno
Victor Yarmolyuk/Shutterstock

Podeli:

Dodala je da je napajanje u našoj zemlji stabilno, da su dalekovodi u "stabilnom radu" i da u srpskom energetskom sistemu nije bilo problema.

"Pratimo situaciju iz minuta u minut, na oprezu smo. Ne znamo šta su uzroci ovog incidenta koji je ceo region pogodio. Ono što je bitno za nas je da mi budemo na oprezu, da budemo pod alarmom. Sva energetska preduzeća su pod alarmom, u koordinaciji su - da pratimo naš sistemi i da pomognemo regionu koliko možemo i ukoliko možemo. I da pre svega obezbedimo našim građanima stabilno napajanje. To je naš cilj, pratićemo situaciju", izjavila je ministarka za Tanjug.

Dodala je da će ministarstvo više informacija o stanju u regionu imati za nekoliko sati, kao i da se čula i sa ministrom Republike Srpske, koji joj je  rekao da je u Republici Srpskoj napajanje prekinuto.

"Ponudila sam pomoć sa naše strane, u kontaktu smo bili i sa Elektroprivredom Crne Gore. Informacije su da se podižu sistemi polako, a  koliko i kojom brzinom će to ići, ostaje da vidimo", rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je u konstantnoj komunikaciji i sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Milošem Vučevićem.

"Tražimo odgovornost od svih zaposlenih u elektroenergetskom sektoru, da obezbede stabilno napajanje i da budemo odgovorni u ovom momentu koji nije jednostavan. Da se i ponašamo odgovorno, velike su vrućine, veliki je pritisak na energetski sistem i da budemo svi toga svesni", zaključila je ministarka.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da obezbedi da energetski sistem u Srbiji nema prekida u snabdevanju strujom.

Vučić je pozvao ljude iz svih sektora sistema za enegetsku bezbednost - EPS, EMS i druge, da njihovi radnici ne idu kućama, već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer, kako je rekao, Srbija mora da ima energiju sve vreme.

Predsednik Vučić je pozvao ljude iz energetskog sektora da dođu na sastanak u popodnevnim satima, zajedno sa ministarkom Đedović Handanović.

Bez struje su danas ostali Crna Gora, BiH, delovi Albanije, Hrvatske i Grčke.

Najpre je došlo do pada elektroenergetske mreže u Crnoj Gori, a ministar energetike te zemlje Saša Mujović je rekao da je do problema došlo zbog velikog opterećenja, jer je naglo porasla potrošnja usled visoke temperature.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: