Srbija 0

20.06.2024.

18:17

Zablude o ličnom budžetu: Evo kako da unapredite finansijske navike

Ne dozvolite da vas zablude drže u mraku ili u strahu. Naročito ako bi kao rezultat mogli da imate više para i, samim tim, lagodniji život. Pritom, mogli biste sebi da priuštite više nego u ovom trenutku.

Izvor: Kamatica

Zablude o ličnom budžetu: Evo kako da unapredite finansijske navike
Shutterstock/Maja Marjanovic

Podeli:

Često se govori o tome kako vođenje ličnog budžeta pomaže da osvestite svoje finansijske navike i, posledično, imate više novca. Međutim, postoje zablude o vođenju ličnog budžeta koje i dalje sprečavaju veliki broj ljudi da se posveti svom novcu.

Zato ćemo se danas potruditi da razbijemo pet najčešćih zabluda o ličnom budžetu, od čega se jedna odnosi i na kredite, navodi Kamatica.

Vođenje ličnog budžeta uzima mnogo vremena

Netačno. Popisivanje troškova će vam oduzeti svega nekoliko minuta dnevno, ako to radite redovno. Videćete da će vam ova aktivnost brzo preći u jednu gotovo neprimetnu naviku.

Lični budžet mora da bude vrlo detaljan

Potpuno netačno. Ovo najviše zavisi od toga da li ste i sami detaljni ili niste. Ukoliko jeste, pravite tabele i redovno ih popunjavajte – neće ništa škoditi. Ukoliko pak, niste detaljni po prirodi – biće dovoljno da u jednoj svesci nacrtate nekoliko kolona i u njih upisujete potrebne podatke. Ne morate uopšte da imate mnogo kategorije, dovoljno je samo da pratite rashode kako vama najviše odgovara.

Ako planiram budžet više neću moći da budem opušten sa svojim parama

Potpuno suprotno od toga. Planiranje budžeta će vam omogućiti da se opustite sa novcem koji ste odredili za izlaske, putovanja ili neki drugi oblik zabave. Moći ćete da "lumpujete" do poslednjeg dinara koji ste za to odvojili.

Nažalost, ova zabluda nas najčešće dovodi do...

Ja ne moram da pišem, znam uvek gde i na šta trošim

Ozbiljno? Ovo možda možete znati ako trošite manje od 10 ili 15 hiljada mesečno, pa čak ni tada ne možete znati do "u dinar". Čak i da je zaista tako, lakše je pisati, a sigurno da i dobro znate onu narodnu o pametnom i zapisivanju...

Kredit će mi samo napraviti dodatne probleme

Ukoliko ne promenite loše finansijske navike – onda je ovo tačno. Ali, ako iskoristite neke dobre savete o ličnim finansijama i promenite neke loše navike, kredit vam može biti i te kako dobra pomoć da, na primer, vratite neka prethodna dugovanja i započnete novu stranicu svojih ličnih finansija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: