Srbija 1

28.05.2024.

13:40

Voćari u srpskoj Toskani imaju pune ruke posla: Evo kolika je cena trešanja

Tokom prolećnih meseci voćari u srpskoj Toskani imaju pune ruke posla.

Izvor: RINA

Voćari u srpskoj Toskani imaju pune ruke posla: Evo kolika je cena trešanja
RINA

Podeli:

Slađan Đorđević iz Gornje Trnave kod Topole godinama gaji trešnju i kako kaže od uzgoja ovog voća može da se zaradi, ali su česte majske kiše problem koji može znatno da umanji prinos.

"Na površini od oko 20 ari zastupljeno je nekoliko sorti, uglavnom stranih koje su karakteristične po izraženoj krupnoći, obilnoj rodnosti i dobrom kvalitetu plodova. Zasadili smo sorte iz nekoliko grupa zrenja tako da smo sa berbom počeli 20. maja i ako Bog da i vremenski uslovi imaćemo posla sigurno dvadesetak dana. Imali smo padavine taman koliko je i bilo potrebno, izradila je na krupnoći, veće količine kiše dovele bi do pucanja plodova što bi značajno umanjilo prinos", kaže za RINU ovaj voćar i dodaje da očekuje prinos od oko dve tone.

Ovogodišnja cena na otkupu je između 200 i 300 dinara po kilogramu, dok radnici sezonci dnevnicu naplaćuju 4.000 dinara.

"Mi beremo sami porodično jer ukoliko bi morali da platimo radnike zarada bi nam bila minimalna ili bi bili na pozitivnoj nuli. Cena na otkupu je za sada dobra, da li će takva i ostati videćemo, ali kako pristižu sve veće količine verovatno će i cena polako krenuti da pada", ističe Slađan.

Plod trešnje kao i njena peteljka veoma su zdravi. Peteljke za čaj mogu da se koriste sveže ili sušene i preporučuju se protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa. Stručnjaci za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti preporučuju da se pojede po 250 grama trešanja tri puta na dan.

Iako su zdrave, sočne i ukusne ipak ne treba preterati jer veća količina trešanja može izazvati probleme sa varenjem, a naročito su opasne koštice koje se ne mogu svariti.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

U njihove ruke odlaze i vojni avioni

Zbog velike potražnje za stručnjacima za održavanje vojnih aviona nemačka avio kompanija Lufthanza nedavno je osnovala odeljenje LHT-Difens, osnosno pristala je na prekvalifikaciju i usavršavanje radnika iz drugih oblasti.

14:18

18.6.2024.

1 d

Podeli: