Srbija 0

03.03.2024.

16:48

Počeo Kopaonik biznis forum: Evo kakve su ekonomske perspektive Zapadnog Balkana

Kopaonik biznis forum, 31. po redu, počeo je danas na Kopaoniku panelom o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Počeo Kopaonik biznis forum: Evo kakve su ekonomske perspektive Zapadnog Balkana
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Podeli:

Šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova je izjavila da će od zemalja na Zapadnom Balkanu fiskalne deficite nastaviti da smanjuju Srbija i Severna Makedonija.

"Očekujemo da će fiskalni deficit nastaviti da se smanjuje u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a u drugim zemljama će se vratiti oko prethodnih nivoa, osim jedne zemlje, to je Crna Gora, gde očekujemo značajno povećanje fiskalnog deficita koje zapravo oslikava neke mere koje su sprovedene u prethodnim godinama", rekla je Ustjugova.

Ona je rekla da su, ipak, fiskalni bilansi unapređeni u većini zemalja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o javnom dugu, ona je rekla da je on smanjen u proteklim godinama, ali da to ne znači da su rizici nestali.

"Ovaj opadajući trend lako može da se preokrene i mislim da je jako važno da se dobro upravlja miksom makroekonomskih politika. Dakle, nivo javnog duga je smanjen, ali trošak javnog duga je porastao.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: