Srbija 7

25.04.2024.

9:43

Pečenjare u deficitu sa "robom" pred praznike: Obori prazni, potražnja ogromna, a cena...

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći.

Izvor: RINA

Pečenjare u deficitu sa "robom" pred praznike: Obori prazni, potražnja ogromna, a cena...
RINA

Podeli:

Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

"Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati", rekao je za agenciju RINA vlasnik pečenjare.

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".

"Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici, vaskršnji praznici su uz 01. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga", dodao je Predrag.

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

"Ko nije probao 'čačansko prase i jagnje', taj ne zna šta valja. Svako ko nije prošao najpoznatijom obilaznicom oko Čačka, treba to da učini jer je ovo raj za prave ljubitelje dobrog pečenja i zalogaja", zaključuje Miloš Ilić iz Svrljiga.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: