Srbija 0

24.04.2024.

15:46

Žiofre impresioniran posle obilaska Državnog data centra u Kragujevcu

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofreo i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u Državnom data centru u Kragujevcu.

Izvor: B92.net

Žiofre impresioniran posle obilaska Državnog data centra u Kragujevcu
Marina Jančević

Podeli:

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu Milan Latinović i direktor firme Data Cloud Technology Danilo Savić.

Ministar Jovanović je ovom prilikom ambasadorima predstavio rezultate Vlade Republike Srbije u razvoju IKT sektora, kao i planove za buduća ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu koje su deo programa Skok u budućnost – Srbija 2027.

"Inovacioni distrikt u Kragujevcu, čija izgradnja je planirana programom Skok u budućnost – Srbija 2027,  predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5 ha. Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi, koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi. Mladih koji će ostajati u Srbiji, sa svojim porodicama, da razvijaju svoje ideje, vizije i snove i koji će biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije", izjavio je ministar Jovanović.

"Zaista sam impresioniran infrastrukturom za čuvanje podataka i mislim da to predstavlja ekonomiju budućnosti. Ovaj Data centar u Kragujevcu je pokazatelj svega onoga što je Srbija do sada uradila kada govorimo o digitalizaciji i modernizaciji. Svi u Srbiji treba da budu izuzetno ponosni na sva dostignuća u ovoj sferi. Evropska unija je takođe podržala ovu oblast“, rekao je ambasador Žiofre i dodao da je zajedno sa ministrom Jovanovićem obišao mnoga mesta u Srbiji koja su dobila brzi internet kroz Projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, a pohvalio je i učešće Srbije u programu Digitalna Evropa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: