Srbija 0

24.04.2024.

15:46

Žiofre impresioniran posle obilaska Državnog data centra u Kragujevcu

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofreo i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u Državnom data centru u Kragujevcu.

Izvor: B92.net

Žiofre impresioniran posle obilaska Državnog data centra u Kragujevcu
Marina Jančević

Podeli:

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu Milan Latinović i direktor firme Data Cloud Technology Danilo Savić.

Ministar Jovanović je ovom prilikom ambasadorima predstavio rezultate Vlade Republike Srbije u razvoju IKT sektora, kao i planove za buduća ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu koje su deo programa Skok u budućnost – Srbija 2027.

"Inovacioni distrikt u Kragujevcu, čija izgradnja je planirana programom Skok u budućnost – Srbija 2027,  predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5 ha. Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi, koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi. Mladih koji će ostajati u Srbiji, sa svojim porodicama, da razvijaju svoje ideje, vizije i snove i koji će biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije", izjavio je ministar Jovanović.

"Zaista sam impresioniran infrastrukturom za čuvanje podataka i mislim da to predstavlja ekonomiju budućnosti. Ovaj Data centar u Kragujevcu je pokazatelj svega onoga što je Srbija do sada uradila kada govorimo o digitalizaciji i modernizaciji. Svi u Srbiji treba da budu izuzetno ponosni na sva dostignuća u ovoj sferi. Evropska unija je takođe podržala ovu oblast“, rekao je ambasador Žiofre i dodao da je zajedno sa ministrom Jovanovićem obišao mnoga mesta u Srbiji koja su dobila brzi internet kroz Projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, a pohvalio je i učešće Srbije u programu Digitalna Evropa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

18 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

21 h

Podeli: