Srbija 0

22.04.2024.

13:57

Otvoren Sajam građevinarstva; Vesić: Građevinari razvojna snaga srpske privrede

Međunarodni sajam građevinarstva (UFI) - SEEBBE, na kojem učestvuje više od 500 izlagača iz 23 zemlje, otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Izvor: Tanjug

Otvoren Sajam građevinarstva; Vesić: Građevinari razvojna snaga srpske privrede
MGSI/Predrag Mitić

Podeli:

Sajam je otvoren u prisustvu ministra građevinarstva Gorana Vesića koji je poručio da je građevinarstvo nezaobilazan sektor u razvoju naše zemlje, jer svaki dinar koji se tu uloži multiplikuje se tri puta u BDP-u.

"Naš plan je da u naredne tri godine dođemo do vrednosti BDP-a od 100 milijardi evra godišnje", rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo time što je danas u društvu građevinara koji, kako je istakao, predstavljaju pokretačku snagu razvoja privrede u Srbiji.

Podsećajući da su prošle godine donete izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, on je naglasio da usvojene mere već daju rezultate.

"Usvojili smo transparentnije procedure, usvojili ubrzanje kada je u pitanju izdavanje dozvola, stvorili smo uslove za predvidivo poslovanje, kao jedan od najvažnijih preduslova za strane investicija", rekao je on.

Dodao je da je neposredno pre donošenja tog zakona u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova u Srbiji porasla za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

Naveo je i da su ankete pokazale da je 90 odsto privrednika zadovoljno usvojenim izmenama zakona.

Dodao je da je trenutno najavljeno 88 miliona evra novih investicija ili podnetih zahteva za građevinske dozvole, na lokacijama gde je ukinuta konverzija odnosno  pretvaranje korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemoljištem uz naknadu.

Vesić kaže da se 66 odsto svih tih zahteva odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta.

"To je najbolji odgovor onima koji su tvrdili da će se ukidanjem konverzije uz naknadu proizvodni kapaciteti pretvoriti u stambene objekte i kako će svi koji će tražiti konverziju bez naknade suštinski graditi stanove. Pokazalo se i da više od dve trećine njih nastavlja sa ulaganjem u proizvodne kapacitete", rekao je Vesić.

Ministar je podsetio i da je građevinarstvo na kraju 2022. godine učestvovalo u bruto domaćem proizvodu Srbije sa 5,5 odsto i da se taj trend nastavio.

Istakao je i da je u 2013. godini vrednost svih izvedenih građevinskih radova u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra, a da je 2023. godine iznosila 5,2 milijarde evra i da je reč o porastu od 3,25 puta.

"Namera države da nastavi investiranje u izgradnju pokazuje činjenica da smo u 2023. godine imali kapitalni budžet za investiciju u infrastrukturu od 3,8 milijardi evra, a da smo u 2024. godinu taj budžet povećali na četiri milijarde evra", rekao je Vesić.

Generalni sponzor sajma je kompanija IGM "Mladost" iz Leskovca, a  komercijalni direktor Majda Petković poželela je svim izlagačima uspešan sajamski nastup navodeći da je ta kompanija lider u proizvodnji grube keramike i da posluje na četiri lokacije.

"Rezultate kompanije Mladost, ostvareni domaćim kapitalom, domaćim stručnim kadrom i jasnom vizijom, obezbeđuju dugoročan i stabilan rast i razvoj. U narednim danima biće nam veliko zadovoljstvo da podelimo sa našim partnerima, prijateljima i strukom novosti u polju gradnje, da prezentujemo nove proizvode i tehnička rešenja", rekla je ona.

Tokom četiri dana posetioci 48. Međunarodnog sajma građevinarstva, čiji je slogan "Od vizije do ostvarenja", moći će da upoznaju budućnost građevinske industrije kada je reč o pametnim gradilištima, digitalizaciji ili održivim rešenjima.

Na sajmu će biti predstavljeni najrazličitiji segmenti građevinske industrije, od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata.

Deo Sajma građevinarstva biće posvećen i opremanju enterijera, kao i promociji starih zanata koji su druga krajnost savremenim informacionim tehnologijama i modernom upravljanju projektima.

Sajam se održava u Halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i na otvorenomi prostoru.

Radno vreme je od 10.00 do 19.00 časova, a poslednjeg dana, 25. aprila do 17 časova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: