Srbija 10

15.04.2024.

8:03

Grejna sezona se završava: Šta ćemo ako temperature padnu ispod proseka

Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su, u slučaju niskih temperatura, toplane u obavezi da do 3. maja isporučuju grejanje.

Izvor: RTS

Grejna sezona se završava: Šta ćemo ako temperature padnu ispod proseka
Shutterstock/Andrew Angelov

Podeli:

Istakla je da se postepeno prelazi na čistije energente i da trenutno 80 odsto toplana koristi prirodni gas.

Govoreći o grejnoj sezoni koja se sutra zvanično završava, Kalanja je rekla da nije bilo problema sa grejanjem, da su se toplane dobro spremile, kao i da se iz godine u godinu sve više modernizuju.

"Moram da napomenem da je u januaru, koliko god danam je delovao blag, u Beogradu na primer bilo devet noći grejanja, tako da grejanje je u redu spram spoljnih uslova", rekla je Ivana Kalanja.

Kada je reč o zahtevima za povećanje cena, Kalanja je istakla da su neke lokalne samouprave odobrile veće cene, ali da većina nije.

"Sad na kraju grejne sezone se svode računi. Izračunaće se koliko je potrošeno energenata, električne energije. Metodologija kaže, ukoliko je više naplaćeno, da se cena smanjuje za narednu grejnu sezonu i obrnuto, tako da do početka grejne sezone imaćemo tačan presek u svim gradovima", navela je Kalanja.

Istakla je da su prama zakonu u obavezi da pređu na naplatu po potrošnji i da svi novoizgrađeni objekti ulaze u takvu naplatu, a da se u starijim objektima postepeno prelazi na taj sistem naplate.

Kalanja je navela da se grejanje u 15 gradova naplaćuje po potrošnji, a da se u ostalim gradovima grejanje naplaćuje na oba načina.

Dodala je da se konstantno radi na tome da toplane pređu na čistije energente i da 80 odsto toplana sada koristi prirodni gas, a da ostale toplane i dalje koriste mazut i ugalj.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: