Srbija 8

12.04.2024.

17:11

RGZ: Ne plaća se zahtev za upis u katastar već pravna pomoć za stare predmete

Upis u Registar nepokretnosti je besplatan.

Izvor: Tanjug

RGZ: Ne plaća se zahtev za upis u katastar već pravna pomoć za stare predmete
Depositphotos/pressmaster

Podeli:

Građani tom prilikom jedino plaćaju za uslugu advokata zbog komplikovanih procedura prilikom podnošenja zahteva za predmete koji se upisuju po starim ispravama, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Kako je navedeno u saopštenju, prateći i analizirajući komentare korisnika na društvenim mrežama, primećeno je da su određene grupe, plasiranjem lažnih informacija, unele zabunu među određenim brojem građana o ceni i prirodi usluga koje advokati pružaju prilikom podnošenja zahteva za upis u katastar na osnovu starih isprava.

Važno je naglasiti da građani advokatima plaćaju stručnu pravnu pomoć za upis prema ispravama za koje su prošli svi zakonski rokovi za podnošenje, a ne sam čin podnošenja zahteva, poručuju iz RGZ.

Usluga Republičkog geodetskog zavoda za podnošenje zahteva za upis u Registar nepokretnosti uvek je bila i ostaje besplatna.

Cenu za pravnu pomoć advokata, u vezi sa upisom prava na osnovu starih isprava, odredilo je tržište i prema našim saznanjima obično se kreće u rasponu od 50 evra, u unutrašnjosti, do 100 evra u Beogradu.

Stručna pravna pomoć advokata prilikom podnošenja zahteva za predmete koji se upisuju po starim ispravama i komplikovanim procedurama neophodna je kako bi se osigurala ispravnost postupka.

Zbog nedostatka digitalne pismenosti, pravne pismenosti i opšte obaveštenosti, više građana je propustilo zakonske rokove za upis prava.

RGZ je tehnološki napredovao i sada omogućava podnošenje zahteva elektronskim putem, što pojednostavljuje proces, ali ne eliminiše potrebu za stručnom pravnom pomoći u određenim situacijama.

U suštini, građani plaćaju za vrednost i sigurnost koju pruža stručno rešavanje njihovog pravnog problema, a ne za čin podnošenja zahteva, navedeno je u saopštenju.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

17 h

Podeli: