Srbija 58

09.04.2024.

8:42

Vučić u Parizu o rafalima: Imam nove vesti – blizu smo potpisivanja VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sastanku sa predstavnicima francuskog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić u Parizu o rafalima: Imam nove vesti – blizu smo potpisivanja VIDEO
Instagram/buducnostsrbijeav

Podeli:

Tokom drugog dana zvanične posete Parizu, održava se sastanak Poslovnog saveta Francuska - Srbija, na kojem Vučić razgovara sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International, kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Vučić je rekao da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

"Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsot zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

"Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga.  Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro", naglasio je Vučić.

Izjavio je da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

On je na početku poslovnog saveta Francuska - Srbija rekao da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.

Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

"Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najveće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

On je podsetio na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.

Nakon Vučićevog obraćanja, ministar finansija Siniša Mali je ukratko predstavio dosadašnji razvoj Srbije i EXPO.

O rafalima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za  ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona Rafal.

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić.

Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju.

"Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima", rekao je predsednik Srbije.

Podeli:

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: