Srbija 8

08.04.2024.

11:55

Srbija na korak do "rafala"? Vučić iz Pariza: Blizu smo dogovora, znaćete kada potpišemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta Parizu počela važnim sastancima za Srbiju.

Izvor: B92.net

Srbija na korak do "rafala"? Vučić iz Pariza: Blizu smo dogovora, znaćete kada potpišemo
Predsedništvo

Podeli:

"Imali smo sastanak sa predstavnicima sa kompanijom Daso. Ovde su tekli dva dana ne laki pregovori, ali želimo da završimo to večeras, da bi ja i Makron večeras završili tehničke stvari. Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili, ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbednost i sigurnost za sve naše građane", rekao je Vučić.

S rukovodstvom te kompanije, kako je prethodno najavljeno, razgovaralo se o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

On je dodao i da srpskoj delegaciji predstoje razgovori s francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF.

"To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija. Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti, od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time sebe obezbedili u budućnosti", rekao je Vučić.

Obavestio je da će s ovom kompanijom biti potpisan memorandum o razumevanju.

"Važno je obezbediti da to bude sigurno, da snabdevanje nuklearnim gorivom bude sigurno", rekao je on.

"Mi ćemo 2028. godine imati metro u Beogradu. To je za četiri godine. Postavlja se pitanje ko će da upravlja tim metroom, razgovaramo da pošaljemo njihove eksperte da upravljaju time. Još mnogo takvih ideja i mnogo stvari oko kojih moramo da radimo zajedno. Sada će nam na razgovorima sa EDF-om doći naši eksperti, mladi ljudi. Neki su rođeni u Francuskoj, ali su zainteresovani da pomognu našoj Srbiji. Biću srećan da ih pozovemo da ih zamolimo, da ljude takvih kapaciteta vratimo u Srbiju", rekao je Vučić.

Podvukao je da je čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu u Srbiji.

Na korak do "rafala"?

Što se "rafala" tiče, rekao je da su blizu dogovora o kupovini.

"Veoma smo blizu dogovora oko rafala, znaćete kada potpišemo. Reč je o avionima koji su jedni od najskupljih na svetu. To su bolji i skuplji avioni od F-16, nisu baš kao F-35. Imaju najmoderniju opremu, po raketama, radarskim sistemima. Želeli bismo danas da kupimo američke, ruske, kineske... A ko može da nam dostavi to? Mi nemamo more, da imamo slobodan dotok robe. Šta je to što možemo da uzmemo, a pritom uzimamo najbolju robu na svetu. Mi bismo kupili još aviona i na nekim drugim mestima, nije nama problem u novcu. Mi danas imamo skoro 4 milijarde evra na računu. Nije problem ni u javnom dugu, problem je što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju", istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: