Region 4

27.03.2024.

8:13

Ruski milijarder kupio Zvečevo

Posle dugogodišnjih poslovnih problema, čuveno požeško preduzeće Zvečevo dobilo je novog vlasnika, ruskog milijardera Denisa Štengelova.

Izvor: Jutarnji/Jozo Vrdoljak

Ruski milijarder kupio Zvečevo
Shutterstock, librakv

Podeli:

Na Zagrebačkoj berzi je saopšteno da je ova konditorska kompanija, koja je svetski pionir u proizvodnji čokolade sa pirinčem, dobila novog vlasnika - kompaniju Flexway Adriatic.

Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 odsto akcija Zvečeve kompanije Flexway Adriatic,čije je sedište u slobodnoj zoni Dubaija.

Kompanija Flexway Adriatic, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke berze, dužna je da objavi javnu ponudu za preuzimanje preostalog udela u Zvečevu.

Drugi najveći akcionar Zvečeva je Nenad Bakić sa udelom od 2,25 odsto.

Vlasnik Flexway Adriatic, Denis Štengelov ima većinski udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija KDV.

KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slatkiša, vlasnik je maloprodajnog lanca Yarche, koji ima maloprodajnu mrežu sa više od hiljadu supermarketa u Rusiji.

Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a na listi je sankcionisanih zbog Ukrajine.

Sa bogatstvom od 1,3 milijarde dolara, Stengelov je 94. najbogatiji Rus prema Forbsu, a 2133. na globalnoj listi.

Zvečevo je 2022. godine imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu od 10,6 miliona evra i gubitak nešto veći od 800.000 evra.

I ranije je kompanija prodavala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U septembru 2021. taj deo poslovanja preuzima JAP 1921, ćerka firma poznatog distributera Alca iz Zagreba.

Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne jedinice jakih alkoholnih pića, prava intelektualne svojine i zaposlene.

Sredstva dobijena prodajom trebalo je da budu iskorišćena za završetak finansijskog restrukturiranja Zvečeva.

Problemi u požeškom preduzeću traju već duže vreme, a eskalirali su 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su poverioci Prehrambene industrije Zvečevo podneo ukupno 230,58 miliona kuna potraživanja, od čega je 4,5 miliona osporeno.

Upravo sa proizvodnjom alkoholnih pića Zvečevo je započelo svoju delatnost, a kasnije uvodi i proizvodnju konditorskih proizvoda. Na kraju, oba ova preduzeća su prodata.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: