Region 4

10.07.2024.

14:55

Uskoro izgradnja velike fabrike robotaksija

Pripreme za izgradnju fabrike robotaksija već su počele, navodi se u saopštenju, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog leta.

Izvor: Večernji.hr

Uskoro izgradnja velike fabrike robotaksija
VanderWolf Images/Shutterstock.com

Podeli:

Verne, kompanija Mate Rimca koja želi do 2026. u Zagrebu ponuditi uslugu robotaksija, započinje s izgradnjom fabrike za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, objavljeno je iz kompanije ove srede, a fabrika će graditi belgijska kompanija VGP. Sama fabrika izgradit će se u sklopu VGP Parka na Lučkom, i to na područu od čak 28.500 metara kvadratnih, a sva vozila koja Verne proizvede odavde će se izvoziti delom sveta.

"Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našeg prvog proizvodnog pogona autonomnih vozila u Zagrebu. Ovde će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta biće proizvedena u Hrvatskoj, čime Hrvatska dobija ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećaće se kroz vreme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i celu zemlju. Stvorićemo brojna kvalitetna radna mesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj", ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

U fabrici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njena realizacija Hrvatskoj će doneti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

6 h

Podeli: