Region 69

09.07.2024.

21:17

Šta se sve proizvodilo u bivšoj Jugoslaviji?

Na društvenim mrežama kruži mapa sa firmama i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u Jugoslaviji. Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno ceo svet, a kako piše Kliks, proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i račun

Izvor: Blic

Šta se sve proizvodilo u bivšoj Jugoslaviji?
RINA

Podeli:

Na mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odeće, hrane i ostalih potrepština.

Za vreme Jugoslavije, u BiH se proizvodio popularni Volksvgenov Golf u TAS-u, ali i popularna "buba" koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Municija se, na primer, proizvodila u vogošćanskom PRETIS-u, lideru namenske industrije u Jugoslaviji.

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu.

Godišnje, tamo se otprilike proizvodilo 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državi bio je SOKO s proizvodnjom u BiH, dok je državna fabrika aviona postojala i u Kraljevu.

Verovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Evropi koje su imale svoje računare. Verovatno je najpoznatije Galaksija, dok je prvi proizveden računar bio CER-10. Još krajem 70-ih godina, firma Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji, počeli su sa sklapanjem računara.

U Slavonskom Brodu bila je fabrika vagona, a budući da Hrvatska ima izlaz na more, tamo je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori.

Kliks navodi da su pulski Uljanik i riječki 3. maj bili na svetskom nivou i da se u tim brodogradilištima proizvodili najveće prekookeanske brodove za inostranstvo.

Podeli:

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

5 h

Podeli: