Region 138

07.07.2024.

19:40

Koje ste jugoslovenske proizvode voleli, a danas su zaboravljeni ili ih više nema?

Vest da varaždinsko tekstilno preduzeće Varteks odlazi u stečaj je odjeknula regionom i kod mnogih izazvala tzv. "jugonostalgiju".

Izvor: B92.net / M.V.

Koje ste jugoslovenske proizvode voleli, a danas su zaboravljeni ili ih više nema?
Eve's Eyes Photography / Shutterstock.com

Podeli:

"Prve Levi's 501, prve original (šivene u YU) džins košulje, odela, mantili... Fabrika koja budi lepa sećanja... Te mi je žao sto ode u stečaj..."

"Ko nije imao 'leviske' iz Varteksa nije bio frajer. 501 bre", su samo neki od vaših komentara.

Mnogi proizvodi i brendovi koji su bili popularni pre par decenija danas su na izdisaju, retko se pominju ili više uopšte ne postoje.

Na društvenim mrežama se katkad iznedri video koji prikazuje šta se sve proizvodilo u bivšoj Jugoslaviji, a povremeno i mapa koja naime prikazuje sve jugoslovenske fabrike.

"Sećaš li se kako je nekad bilo?"

Tokom "srećnih vremena" proizvodilo se "od igle do lokomotive". SFRJ je mogla da se pohvali brodovima, automobilima, kamionima, avionima pa čak i kompjuterima. Naravno, "blistali" su i proizvođači odeće i hrane, a i vojna industrija je bila za ponos.

Neki bendovi i dalje postoje, dok nekih više nema.

Koji proizvodi vam mame osmeh na lice kada ih se prisetite? Koji brendovi i artikli iz stare Jugoslavije vam najviše nedostaju? Šta biste voleli da se vrati?

Podeli:

138 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: