Region 0

15.04.2024.

9:46

Makedonski budžetski deficit raste: Izvoz sve manji

Svetska banka predstavila je najnoviji Ekonomsko izveštaj za zapadni Balkan u kojem se navodi da je rizik povećanje plata koje nisu u skladu s produktivnošću.

Izvor: Poslovni dnevnik

Makedonski budžetski deficit raste: Izvoz sve manji
Depositphotos/nehruresen

Podeli:

Severna Makedonija ima sve veći proračunski deficit, a prošle godine imala je najniži privredni rast u regionu.

Svetska banka očekuje rast inflacije od tri posto u 2024. Ove godine očekuje se da će rast biti snažno podstaknut izgradnjom auto-puteva.

"Za 2024. projektujemo stopu rasta inflacije od tri posto, a 2025–2026, dugoročno gledano, povratak na dugoročni prosek zemlje od dva posto”, kaže ekonomistkinja Džoana Majoska. Prema Sanji Madžarević-Šujster, ekonomistkinji, politika Makedonije po pitanju inflacije bila je sasvim primerena, prenosi Poslovni dnevnik.

"Prošle godine se ubrzao rast, bilo je dosta investicija koje su nadopunile snažnu potražnju stanovništva, pa je stoga bila veća inflacija nego što očekujemo", kaže ona.

Prošle je godine rast u Severnoj Makedoniji bio najniži u regionu, najviše zato što izvoz nije bio tako jak kao što se očekivalo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: