Region 0

15.04.2024.

9:46

Makedonski budžetski deficit raste: Izvoz sve manji

Svetska banka predstavila je najnoviji Ekonomsko izveštaj za zapadni Balkan u kojem se navodi da je rizik povećanje plata koje nisu u skladu s produktivnošću.

Izvor: Poslovni dnevnik

Makedonski budžetski deficit raste: Izvoz sve manji
Depositphotos/nehruresen

Podeli:

Severna Makedonija ima sve veći proračunski deficit, a prošle godine imala je najniži privredni rast u regionu.

Svetska banka očekuje rast inflacije od tri posto u 2024. Ove godine očekuje se da će rast biti snažno podstaknut izgradnjom auto-puteva.

"Za 2024. projektujemo stopu rasta inflacije od tri posto, a 2025–2026, dugoročno gledano, povratak na dugoročni prosek zemlje od dva posto”, kaže ekonomistkinja Džoana Majoska. Prema Sanji Madžarević-Šujster, ekonomistkinji, politika Makedonije po pitanju inflacije bila je sasvim primerena, prenosi Poslovni dnevnik.

"Prošle godine se ubrzao rast, bilo je dosta investicija koje su nadopunile snažnu potražnju stanovništva, pa je stoga bila veća inflacija nego što očekujemo", kaže ona.

Prošle je godine rast u Severnoj Makedoniji bio najniži u regionu, najviše zato što izvoz nije bio tako jak kao što se očekivalo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: