Region 15

14.04.2024.

13:24

Hrvatska među najskupljim zemljama Evropske unije

Hrvatska je četvrta u Evropskoj uniji po visini rasta cena hrane.

Izvor: Index.hr

Hrvatska među najskupljim zemljama Evropske unije
Shutterstock/ Egeris

Podeli:

Prema podacima Eurostata - statističke agencije EU, rast cena hrane u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2023. iznosio je 2,7 posto u EU i 3,1 odsto u Evrozoni.

Neke države još nisu uspele da stave cene hrane pod kontrolu, a među njima je i Hrvatska. Najveći rast cena hrane zabeležen je na Malti (7,3 odsto), zatim u Grčkoj (6,5 odsto), Španiji (5,4 odsto), pa u Hrvatskoj (5,2 odsto), navodi Index.hr.

Hrvatska je jedna od retkih evropskih zemalja koje još uvek imaju problem s rastom cena hleba i žitarica. Rekorder je Malta s rastom od 6,3 odsto, zatim Slovačka sa 6 posto te Bugarska, Hrvatska i Poljska s 4,8 posto.

Prema rastu cena mesa, Hrvatska je treća u EU: rast na godišnjem nivou u februaru je iznosio 7,1 posto, najviše u EU nakon Bugarske (8,2 odsto) i Rumunije (7,7 odsto), dok je na nivou EU taj rast bio 3,3 posto, na nivou evrozone 3,1 odsto.

Cene voća snažno su rasle, 6,3 posto u EU i 5,2 posto u evrozoni. Najveći rast je imala Grčka (12,2 odsto), zatim Kipar (12 odsto), Slovačka (11,9 odsto) i Italija (12,02 odsto). I Hrvatska je imala snažan rast, 7,7 odsto.

Kad se govori o povrću - Hrvatska je apsolutni rekorder u Uniji s rastom od 12,9 odsto u februaru ove godine na godišnjem nivou. Rast je posebno velik ako se uporedi s prosekom EU, koji je iznosio 1,2 odsto, i prosekom evrozone od 0,7 odsto.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je za sporo smanjivanje stope inflacije okrivio sektor usluga, što je u suštini tačno, ali nije cela istina. Osim usluga, tvrdoglavosti inflacije u Hrvatskoj pridonosi i rast cena hrane.

"Osim turističke sezone koja će povećati ili usporiti pad inflacije, održavaće je i nagli rast plata zaposlenih u javnom sektoru. Za 240.000 zaposlenih praktično odjednom rastu plate i do 40 posto, a to će dovesti do jako velikog i naglog priliva novca koji će se početi trošiti... Iluzorno je očekivati da će trgovci početi snižavati cene u takvoj situaciji. Moguće je da će Hrvatska ostati jedna od dve države EU s najvećim rasom cena iako je na kraju prošle godine bila sedma, a početkom 2023. deseta", procenio je Vujčić.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: