Region 5

11.04.2024.

8:30

"Događa se najcrnji scenario, ovo je katastrofa"

Natprosečno toplo vreme loše će uticati na poljoprivredne kulture u Hrvatskoj.

Izvor: Jutarnji list/A.Vl

"Događa se najcrnji scenario, ovo je katastrofa"
EPA/ALEXANDER BECHER

Podeli:

To je potvrdio Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, gost emisije Studio 4 na HTV-u.

"Faza cvetanja, faza oplodnje je krenula. Uvek negdje krajem aprila imamo jedan jači mraz. Pre desetak godina mi smo 26. i 27. aprila imali temperature do minus 9 stepeni Celzijusa. Prema tome ovo će biti katastrofalno za višegodišnje zasade. U isto vreme ovih dana već pomalo počinjemo, u istočnoj Slavoniji, setvu soje i kukuruza. Divim se kolegama, tehnolozima koji će morati da pripreme setveni sloj u ovako izrazito suvo tlo", rekao je, te naglasio da je godina katastrofalno krenula za poljoprivredne useve.

Istakao je i da će rod biti manji i nekvalitetan, prenosi Jutarnji list.

"Mi smo radili jedan veliki projekat za Evropsku uniju. Od nas se tražilo da projektujemo šta će biti u periodu između 2000. i 2099. godine. Mi smo taj izveštaj Evropskoj uniji predali negde 2001, 2002. Kad sam gledao te podatke, nisam bio uveren da će se to događati, međutim, već sada živimo 20 godina u ovom vremenskom periodu gde smo to projektovali i sav onaj najcrnji scenario se događa", rekao je.

Dodao ja kako je najveći problem što je poljoprivreda fabrika na otvorenom.

"Sve su veći ekstremi, sve su veće amplitude. Izazovi u budućnosti u poljoprivredi biće sve veći, a hrana je nešto bez čega ne može", naglasio je.

Na pitanje kako se poljoprivrednici u svemu tome moraju snaći, Kisić je rekao: "Od menjanja načina obrade, načina rokova setve, ali u isto vreme tu je i naučna struka, koja mora da pronađe nove hibride, nove vegetacione periode. Nešto što je bilo normalni uzgoj 90 dana, moraćemo ići prema uzgoju od 60 dana. Mi klimatske promene ne možemo da zaustavimo, ali se njima moramo prilagoditi i ublažiti posledice", istakao je.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: