Hoćete stan na moru? Pravila su jasna – evo šta je sve potrebno

Letnja sezona je u jeku, ali i potražnja za nekretninama na moru. Neko kupuje, neko "merka", drugi planiraju. U fokusu je prvenstveno Crna Gora, ali ne zaostaju ni Hrvatska, Grčka, Albanija i Italija. Ponuda je dobra, cene se razlikuju od zemlje do zemlje, ali je i često i pitanje: "Kakva je procedura i kako najlakše do nekretnine na moru?"

Izvor: Blic/Marica Jovanović
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/xbrchx
Ilustracija, foto: Shutterstock/xbrchx

Praksa pokazuje da se nekretnine na moru i danas mogu naći po pristupačnoj ceni.

U Baru se recimo kvadrat kreće već od 1.000 evra. Lep apartman moguće je kupiti za 30.000 evra. Ipak, mnogi od ove ideje odustaju ili joj prilaze oprezno jer nisu sigurni kakva je i procedura. A, može da bude i jednostavna, piše Blic.

Kako do nekretnine u Crnoj Gori?

Za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori vam je potreban prvenstveno pasoš, ukoliko ste strani državljanin. Agencije preporučuju, da i pored usluga koje one pružaju, angažujete licenciranog advokata koji treba da obavi detaljnu proveru dokumentacije.

Ako se prodavac i kupac slože sa uslovima prodaje, prvo se potpisuje ugovor o rezervaciji i plaća se nepovratni depozit (obično od 5.000 do 10.000 evra) kako bi se nekretnina izuzela sa tržišta. Potom ostaje samo da pomenuti advokat sklopi kupoprodajni ugovor koji treba potpisati.

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, potrebno je da se registrujete kao novi vlasnik nekretnine i dobili ste svoj stan na moru.

Kako do nekretnine u Hrvatskoj?

Za strane državljane pri kupovini nekretnine u Hrvatskoj, u slučaju da su nerezidenti neke od zemalja članica EU, važi pravilo uzajamnosti (da mogu kupiti samo državljani onih zemalja u kojima državljani Hrvatske mogu da kupe nekretnine), piše portal Nekretnine.rs.

Takođe strani državljani ne mogu postati vlasnici poljoprivrednog zemljišta ni nekretnine koje se nalaze u zaštićenim područjima prirode.

Ako se nalazite na spisku zemalja za koje važi pravilo uzajamnosti, potrebno je da predate zahtev na odobrenje Ministarstvu pravosuđa.

Takođe treba da se priloži, pravna osnova sticanja vlasništva, dokaz o vlasništvu prodavca nekretnine na moru o kojoj se radi, uverenje upravnog tela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz državljanstva kupca tj. pasoš. Kroz čitav proces kupovine nekretnine na moru prolazite uz asistenciju agencije za nekretnine.

Kako do nekretnine u Italiji?

Procedura za kupovinu nekretnine u Italiji je pak, malo drugačija. Naime, agencije u Italiji od kupaca često traže pismenu ponudu za kupovinu nekretnine i polaganje kapare. Zato mnogi koji su prošli kroz ovaj proces preporučuju advokata ili privatnog savetnika kako ne bi došlo do "greške u prevodu".

Nakon postizanja dogovora sa agencijom, dužnost advokata je da načini preliminarni ugovor, odnosno Compromesso. To ne znači i prenos vlasništva nekretnine na moru, ali u njemu stoje svi detalji o prodaji, te se prodavcu pruža vreme da prikupi svu neophodnu dokumentaciju do datuma prodaje.

Kupac, iako iz Srbije, mora posedovati italijanski poreski broj i posetiti notara koji će overiti kaparu navedenu u preliminarnom ugovoru. Nakon što Compromesso bude zaključen, notar priprema konačni ugovor, a kada se on potpiše, kupac treba da uplati ostatak novca koji stoji u ugovoru i sve ostale naknade i poreze.