Moj kvadrat

Utorak, 26.09.2023.

08:29

Svaku četvrtu nekretninu u komšiluku kupuju stranci

Cene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu. Prosečna cena kvadratnog metra u Hrvatskoj doseže 2.326 evra, a u Zagrebu gotovo 2.700. Zbog skupe novogradnje i cena korišćenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.

Izvor: hrt, seebiz

Svaku četvrtu nekretninu u komšiluku kupuju stranci
Foto, ilustracija: Shutterstock/DeymosHR

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine je zabeleženo više od 72 hiljade kupoprodaja stanova i kuća, a do septembra ove godine oko 50 hiljada. Samo u metropoli beleži se pad broja transakcija za više od 20-ak posto, piše HRT, a prenosi Seebiz.

"Imamo sve veće razilaženje između traženih i realizovanih cena što je pokazatelj da su tražene cene previsoke. Mi apelujemo primarno na vlasnike korišćenih stanova da smanje očekivanja jer smo videli pad prometa od 25 posto od početka ove godine", govori Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, ali i oni posustaju u kupovini.

"Pad transakcija se odnosi na celu Hrvatsku, negde više, negde manje. Nemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci, nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu, ali doći će do korekcija cena", rekao je Dubravko Ranilović, predsednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK.

"Kada uspoređujemo avgust prošle godine i sada, preko 20 posto smo imali manje zaiteresovanih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u martu koji je generisao određeni postotak kupaca", rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, ali problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta, piše HRT.

"Novogradnju usporava i veliki rast cena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To bitno opterećuje investiciju, ali mislim da su cene u nekim situacijama ipak preterane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije", kaže Ranilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: