Moj kvadrat

Nedelja, 03.03.2024.

19:49

Ova država će predvoditi evropsko tržište nekretnina u 2024. godini

Čini se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine predvoditi evropski preporod nekretnina jer međunarodni ulagači vraćaju kapital na napeto tržište nekretnina u regionu.

Izvor: CNBC/See Biz

Ova država će predvoditi evropsko tržište nekretnina u 2024. godini
Aerial-motion/Shutterstock

Očekivani pad kamatnih stopa i skromni ekonomski oporavak podstaknuće priliv inostranih ulagača koji žele da iskoriste "sve privlačnije nivoe cena", sugeriše novo istraživanje međunarodne kompanije za nekretnine Savills, prenosi SEEbiz.

Američki, izraelski, japanski i tajvanski ulagači trebalo bi da prednjače u toj nameri, prednjačeći oporavak aktivnosti ulaganja u nekretnine od 20 odsto 2024. dok upumpavaju gotovinu u Britaniju, Nemačku, Španiju i Holandija, prema istraživanju.

Svakako, čini se da smo prevazišli najgore i da imamo malo zastoja u oporavku, rekao je Rasheed Hassan, Savillsov menadžer globalnih prekograničnih ulaganja, za CNBC."Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od tržišta s najvećim popustom", dodao je, ističući da se kretalo "teško i brzo", ali da su njegovi temelji – naime duboko tržište, laka dostupnost i ograničena domaća konkurencija – ostali nepromenjeni.

Britanija je rangirana kao najbolja evropska destinacija za prekogranična ulaganja u CBRE-ovoj Anketi o namerama evropskih ulagača za 2024, a ulagači ističu njene snižene stope i visok potencijal povrata. Slede Njemačka, Poljska, Španija i Holandija. London je proglašen najatraktivnijim gradom, a slede ga Pariz, Madrid, Amsterdam i Berlin, pokazalo je istraživanje.

"London je jedan od onih nekoliko gradova koji dosledno pokazuje svoju otpornost u suočavanju s izazovnim ekonomskim vjetrovima i ostaje glavna centralna tačka za globalni kapital", rekao je Chris Brett, direktor CBRE-ovog odeljenja za evropska tržišta kapitala.

Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada privući jednu trećinu — ili oko 13 milijardi dolara — izlaznih ulaganja 2024. samo iz SAD-a, prema procenama Knight Franka. Nemačka, Španija i Holandija biće sledeći najveći korisnici američkog novca.

Sledi teška godina za nekretnine budući da su više kamatne stope povećale troškove zaduživanja i uticale na raspoloženje ulagača.

Globalna prekogranična ulaganja u nekretnine iznosila su 196,3 milijarde evra tokom 2023 godine, što je pad od 40 odsto u odnosu na petogodišnji prosek, prema podacima Real Capital Analyticsa koje navodi Savills. Pad je bio najizraženiji u Evropi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), gde su prilivi bili 59 odsto manji. To je u poređenju s padom od 56 odsto zabeleženim u Americi i padom od 12 odsto zabeleženim u azijsko-pacifičkom regionu.

Ukupno 65,2 milijarde evra uloženo je u kontinentalnu Evropu 2023, od čega je većina poticala od intraevropskih prekograničnih kupaca, prvenstveno u Francuskoj i Španiji. Manje od polovine (40 odsto) došlo je izvan kontinenta — najniži udeo od 2010.

Međutim, očekuje se da će se taj trend promeniti kako se međunarodne institucije i pojedinačni investitori vraćaju na tržište jer Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske pokazuju znakove smanjenja stopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: