Aktuelno - Moj kvadrat -

Nova pravila u Nemačkoj: Vlast određuje koliki stan smete da unajmite

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi plan zakona o najmu stanova koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da unajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Izvor: Fenix-magazin/Marijana Dokoza
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ppa
Ilustracija: Shutterstock/ppa

Naime, pre gotovo dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti osiguraju više stanova i pristupačne najamnine u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, prenosi Feniks magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada služben. Samci u Berlinu sada smeju da se usele samo u male jednosobne stanove.

Prema pisanju "B.Z.", samci koji iznajmljuju državni stan trebalo bi da dobiju samo jednosoban stan. Senat je to objavio u ponedeljak (25. septembra). Sporazum se primenjuje od 2024.

A svoju odluku Senat obrazlaže ovako: "Pri najmu i prenajmu osigurava se odgovarajući obim veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio", stoji u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje "B.Z.-a" što tačno znači odgovarajući obim, uprava za zgrade odgovorila je: "U velike stanove će se useliti porodice, mali stanovi će biti rezervisani za samce. To će uvek biti posebna odluka od slučaja do slučaja i neće biti specifikacija po veličini stana ili broju stanara".

Međutim, šta je tačno veliki ili mali stan, nije navedeno. Pre gotovo dve nedelje objavljeno je da će samci moći da se usele samo u jednosobne stanove, a parovi samo u dvosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajme ​​stanove s više soba. Ove specifikacije sada su zamenjene vrlo nejasnim specifikacijama. Verovatno kako bi se izbegla kritika.