Zanimljivosti 2

25.04.2024.

8:03

Nekad putnički avion – a sada luksuzna vila: Pogledajte kako izgleda FOTO

Na izazovnoj lokaciji iznad plaže Nyang Nyang na Baliju, na visini od 150 metara, stoji neobično stambeno zdanje koje je nekada bilo Boing 737.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Nekad putnički avion – a sada luksuzna vila: Pogledajte kako izgleda FOTO
Profimedia/Geometrium Studio/Ferrari Press Agency

Podeli:

Ova građevina, poznata kao Privatna avio-vila (The Private Jet Villa), transformisana je iz funkcionalnog aviona u prostor raskošnog luksuza, uključujući i spavaću sobu sa đakuzijem umesto pilotske kabine.

Projekat preuređenja aviona u stambeni objekt dizajnirao je Geometrium Studio. Avion, koji je prethodno bio u redovnoj upotrebi u Indoneziji, nakon povlačenja transportovan je na ovo teško dostupno mesto uz pomoć kamiona i krana, a zatim je temeljno renoviran, prenosi portal Građevinarstvo.

Zbog lokacije na vrhu litice, ali i unutrašnjih prostornih ograničenja aviona i nepraktičnih dimenzija, preuređenje u luksuzno domaćinstvo bilo je zaista složeno. Kao odgovor na ove izazove, Geometrium Studio je implementirao novi sistem ventilacije i klimatizacije, dok su električni i vodovodni sistemi pažljivo sakriveni u teretnom delu.

Posebno dizajnirani nameštaj prilagođen je zakrivljenim zidovima, a svetle boje i prirodni materijali poput drveta i betona su korišćeni za vizuelno proširenje prostora.

Zaobljeni oblici diskretno su integrisani u unutrašnji dekor, odražavajući oblik trupa aviona, uključujući detalje u kupatilu i ostalim manjim unutrašnjim elementima. Ogledala su postavljena tako da vizuelno uvećaju prostor, a prirodno svetlo je pojačano kroz dodatne prozore.

Prilaz vili moguć je putem ili preko obližnjeg heliodroma, a pristup unutrašnjosti omogućuju lebdeće stepenice koje vode do centralnog dela sa kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom. Ovaj centralni prostor se nadovezuje na krila aviona koja sadrže terase s impresivnim pogledima, pri čemu jedno krilo štrči iznad litice.

Iz centralnog dela se ulazi u dve spavaće sobe, od kojih se jedna nalazi u bivšoj pilotskoj kabini s đakuzijem i bračnim krevetom, dok se druga spavaća soba, takođe sa sopstvenim kupatilom, nalazi u zadnjem delu aviona.

Sačuvana su originalna vrata aviona koja omogućavaju izlaz iz spavaćih soba na male površine sa mrežom, idealne za opuštanje i uživanje u pogledu. Pored aviona nalazi se bazen koji se izdiže iznad litice, a tu je i prostor za vatru.

Ova projekat je osmišljen 2020. godine, a završen krajem 2023. Privatna avio-vila je dostupna za iznajmljivanje preko Airbnb-a, s cenama koje se kreću od 2.000 do preko 5.000 dolara za noć, u zavisnosti od godišnjeg doba i dužine boravka.

Na slikama ispod pogledajte kako izgleda:

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: