BIZcast

19.03.2024.

19:44

Darija Kisić za BIZcast: Pomoć države nikad veća; Evo ko i kada ima pravo na isplatu

"Finansijska ulaganja nikada nisu bila veća", rekla je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Izvor: B92

Izvor: b92

Darija Kisić za BIZcast: Pomoć države nikad veća; Evo ko i kada ima pravo na isplatu

Podeli:

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je gošća nove epizode BIZcasta.

Finansijska podrška za lečenje i uvođenje novih terapija i inovativnih lekova nikada nije bila veća. Podrška države ogleda se u vidu isplate jednokratne finansijske pomoći, dodele vaučera za lekove i medikamente i vaučera za banje. Koje podrške građani mogu da koriste i na koji način?

"Beskrajno sam ponosna i srećna što je naša zemlja upravo jedna od tih zemalja koja je spremno stala u borbu sa svim tim novim izazovima. Finansijska ulaganja nikada nisu bila veća. U 2012. godini se izdvajalo 130 miliona dinara. Danas je to preko sedam milijardi dinara, tačnije 7,2 milijarde dinara. Uvedeni su i novi skrininzi za cističnu fibrozu, za spinalnu mišićnu atrofiju. Tako da i kada su u pitanju terapije i rano otkrivanje bolesti, vidljivi su ogromni pomaci", rekla je ministarka Kisić.

"Evo, imamo sada jednokratnu finansijsku podršku u vrednosti 25.000 dinara. Pričajući sa porodicama šta im to najviše treba, oni su rekli da su to različite vrste suplemenata koje oni redovno kupuju u apotekama i da bi im značila svaka vrsta podrške. Tako smo zajedno izračunali da je to oko 35.000 dinara na godišnjem nivou, tako da smo i vaučer od 35.000 dinara dodelili ovim porodicama i takođe 50.000 dinara kada je u pitanju rehabilitacija. Evo, ovo je taj set podrške u ovom momentu", dodala je ministarka.

Roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta od 1. januara 2024. godine iznosi 371.614,46 dinara. Takođe, pomoć države uključuje i roditeljski dodatak za drugo, tereće i četvrto dete.

"Kada sam ja rodila svoje dete, pre 20 godina, nije bilo te finansijske podrške. Tokom 2012. godine je to bilo 31.000 dinara. A danas je to 12 puta više. Za treće dete se dobija preko dva miliona dinara. Za četvrto dete preko tri miliona dinara. To je u tim jednakim mesečnim ratama na 10 godina. Čak i nezaposlene majke koje primaju ovu vrstu podrške od države mogu na osnovu toga i neke kredite da podignu. Finansijska podrška će se uvećavati i evo, za prvo i drugo dete će da bude 500.000 ili 600.000 dinara", objasnila je Kisićeva.

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Republike Srbije usvojila je odluku o utvrđivanju iznosa novčanih sredstava u 2024. godini za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja.

"Izuzetno se pokazala mera subvencije za stanove, jer tom merom majke koje su rodile dete u našoj zemlji u poslednje dve godine, a nemaju nekretninu na svoje ime, imaju pravo da apliciraju za subvencije i država daje bespovratnu podršku u vrednosti do 20 odsto, od procenjene vrednosti nekretnine do 20.000 evra", rekla je Kisićeva.

Podeli:

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

16 h

Podeli: