Prva zemlja u svom regionu: Od danas dozvoljeni istopolni brakovi

Na Kostariki su od danas dozvoljeni istopolni brakovi, čime je ta zemlja postala prva u centralnoj Americi koja je donela takvu odluku.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

13:10

Prva zemlja u svom regionu: Od danas dozvoljeni istopolni brakovi
Foto: Depositphotos, marcbruxelle

Ta odluka stupiće na snagu u ponoć, a nakon što je isteklo 18 meseci, koliko je Ustavni sud dao rok Parlamentu da uredi zakonodavstvo o tom pitanju ili će zabrana istopolnih brakova biti ukinuta, prenosi Rojters.

Početkom ovog meseca više od 20 poslanika pokušalo je da odloži tu odluku, ali u tome nisu uspeli.

"Kostarika slavi danas - jednakost o pravu za stupanje u brak postala je realnost", ocenilo je međunarodno Udruženje Lezbejki, gejeva, biseksualaca, trans i interseksualaca.

Predsednik Kostarike Karlos Alvarado Kesada rekao je da će ta odluka izazvati značajnu društvenu i kulturnu transformaciju zemlje.

"Homoseksualci i lezbijke imaće ista prava kao svi ljudi, parovi i porodice u zemlji", rekao je on u televizijskom obraćanju. Kostarika je ovom odlukom postala šesta zemlja Južne Amerike i prva u Centralnoj Americi u kojoj su dozvoljeni istopolni brakovi.

Pre nje su to učinile Argentina, Ekvador, Brazil, Kolumbija, Urugvaj i delovi Meksika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: