Medvedi u Jagodini nisu videli senku, Goca takođe ostala u pećini

Medvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini nisu jutros, na Sretenje, videli svoju senku, što po narodnom verovanju znači da je uskoro kraj zimi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2017.

12:15

Medvedi u Jagodini nisu videli senku, Goca takođe ostala u pećini
Foto: Thinkstock

Međutim, to nije pouzdan znak, jer medvedi u zoo-vrtovima i ne spavaju zimski san, za razliku od svojih rođaka u divljini, objasnio je Tanjugu veterinar u zoo-vrtu Vladimir Jovanović.

U zoo-vrtu u Jagodini ima pet medveda, mrki medevedi i tibetanski ogrličar, i jutros su svi bili budni, tumarali su po kavezima "tražeći valjda svoju senku". Nisu je videli od magle.

"Meteorološku procenu" je dala i mečka Gordana, stanovnica beogradskog Zoološkog vrta. Mrka mečka ostala je danas u svojoj jazbini, iako su je brojni posetioci željno iščekivali.

Goca je svojim ostankom u pećini predskazala da će lepše vreme stići brže nego što očekujemo.

I da se probudila, Goca najverovatnije ne bi videla svoju senku, jer jutro je bilo oblačno. Da je ustala oko podneva, možda bi je i videla, jer je dan sunčan.

Takođe, sasvim je sigurno da Goca nije gladna, udobno živi u Zoo-vrtu i nema razloga da se zbog gladi budi i traži hranu u prirodi, hranu joj čuvari donose na noge.

Mečka Goca, koja je poreklom iz naših šuma, uživa u Zoo-vrtu Beograd već četvrt veka pa čuvari misle da je izgubila prirodni instikt.

Veterinari Zoo-vrta kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja, ali ističu da je, za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

Meteorolozi imaju danas najsavremenija sredstva za prognoze i sve manje greše, pa nema razloga da se više veruje mečki.

Ipak, slična verovanja i predskazanja postoje širom sveta.

Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi videli šta će reći mrmot Fil. Praćenje Filovog izlaska iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine.

Ove godine, ako se može verovati Filu, zima će još potrajati. Ali i Fil je znao često da zavara.

Nemci koji su verovali da jazavac predviđa vreme, običaj su kao doseljenici preneli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamenik.

Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marijem iz 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: