Poljski sud potvrdio: Nećemo izručiti Romana Polanskog SAD

Troje sudija poljskog Vrhovnog suda odbacilo je zahtev generalnog tužioca za izručenje Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama u kojima je pre gotovo 40 godina optužen za silovanje maloletnice.

Život

Izvor: Tanjug / Beta / wiadomosci.wp.pl

Utorak, 06.12.2016.

11:21

Poljski sud potvrdio: Nećemo izručiti Romana Polanskog SAD
Foto: Gettyimages

To znači da će Poljska štititi slavnog reditelja.

Poljski sud je o istom slučaju odlučivao i prošle godine kada je takođe odbačen zahtev za izručenje Polanskog. Međutim, ministar pravde Zbignjev Žobro ponovo je otvorio slučaj u maju tvrdeći da Polanskog od izručenja štiti samo njegov status zvezde.

Polanskog koji ima poljsko i francusko državljanstvo, SAD krivično gone po celom svetu zbog silovanja tada 13-godišnje Samante Gejli u Holivudu pre gotovo četiri decenije.

Sud je u oktobru prošle godine uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, takođe i tri meseca u švajcarskom zatvoru, a kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti, što je i Švajcarska kao i Poljska odbila.

Presudi da se odbije izručenje pomoglo je i to što ni sama žrtva više ne traži da se Polanski kazni, jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Roman Polanski dolazio je u Poljsku decenijama inkognito, plašeći se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih jevreja u Varšavi i američke vlasti su odmah zatražile da bude uhapšen i izručen, što je odbila tadašnja poljska vlada liberalne Građanske platforme koja je već pola godine u opoziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: